haos na krimu

Kako je razorena zračna baza ruske vojske i šta je sve uništeno?

New Project (43)

Nekoliko sati nakon eksplozija, na društvenim mrežama počele su se pojavljivati snimke za koje se tvrdi da su iz zrakoplovne baze nakon ekplozija

Ruska novinska agencija RIA novosti objavila je informaciju po kojoj su današnje eksplozije u zračnoj bazi ruske vojske na okupiranom Krimu rezultat kršenja protokola zaštite od požara.

“Glavni razlog eksplozija na Krimu je kršenje protokola zaštite od požara”, pišu RIA Novosti pozivajući se na izvor u ruskom Ministarstvu odbrane.

“Nema znakova, dokaza, a još više činjenica o namjernom udaru na municiju kako bi ga digli u zrak na aerodromu Novofedorovka”, rekao je sagovornik agencije.

No, nekoliko sati ranije, rusko Ministarstvo odbrane imalo je sasvim drugu verziju. U njoj “nije bilo žrtava eksplozija u krimskom selu Novofedorovka”, objavila je ruska Gazeta.

“Na području uzletišta Saki u blizini naselja Novofedorovka, na natkrivenom skladištu, detoniralo je nekoliko zrakoplovnih projektila. U eksploziji niko nije ozlijeđen. Zrakoplovna oprema na aerodromu nije oštećena”, saopćilo je tada rusko Ministarstvo odbrane.

Prema izvještaju s lica mjesta, požar nije zahvatio prostor za skladištenje streljiva, pisalo je u prvoj reakciji koju je objavila ruska Gazeta. No, još jednom se ispostavilo da se ruskom Ministarstvu odbranu ne može baš vjerovati. Prema posljednjim podacima, iz ruskih medija, ozlijeđeno je devet osoba, a jedna je preminula.

Vrlo brzo nakon eksplozija pojavile su se sateltiske snimke same baze, nastale samo četiri sata prije eksplozija. Na njima se vide brojne borbene letjelice. Prema tim nepotvrđenim informacijama na aerodromu je bilo 37 borbenih aviona i šest helikoptera.

No, rusko Ministarstvo odbrane nije potvrdilo a ni demenatovalo te navode.

Nekoliko sati nakon eksplozija, na društvenim mrežama počele su se pojavljivati snimke za koje se tvrdi da su iz zrakoplovne baze nakon ekplozija. Na njima se mogu vidjeti ljudi koji gase jedan uništeni borbeni avion Su-24. Vjerodostojnost tih snimaka nije moguće precizno utvrditi, iako su ih objavili proruski kanali na Telegramu.

Ukrajinci: “Podsjećamo na zabranu pušenja na određenim mjestima”

Ministarstvo odbrane Ukrajine komentiralo je silovite eksplozije na teritoriju aerodroma “Saki” u području naselja Novofedorivka na Krimu koji je okupirala Rusija.

Oglasila se zamjenica ministra odbrane Hanna Malyar porukom na Telegramu.

“Ministarstvo odbrane Ukrajine ne može utvrditi uzrok požara, ali još jednom podsjeća na pravila zaštite od požara i zabranu pušenja na određenim mjestima”, poručila je Malyar.

Napomenula je da bi “činjenica požara mogla poslužiti terorističkoj zemlji” u informacijskom ratu.

“Ne isključujemo mogućnost da će okupatori “slučajno” pronaći neku karakterističnu “oznaku”, “vizitku” ili čak “DNK”. Usput, skrećemo vam pažnju da je pamučna odjeća vrlo higijenska”, poručila je sarkastično Malyar.

Savjetovala je Ukrajincima da ostanu mirni i vjeruju Oružanim snagama Ukrajine. Pogledajte seriju ekplozija koje su pogodila područje na kojem je ruska zrakoplovna baza… Iz saopštenja ruske vojske nejasno je li eksplodirali jedno ili više skladišta ili projektila, s obzirom da se na snimcima može jasno vidjeti da se razorne eksplozije dešavaju na više lokacija u istom trenutku.

Ruski avioni svakog dana polijeću s okupiranog Krima

Poluotok Krim, koji je pripadao Ukrajini, 2014. je okupirala Rusija i pripojila ga. No, međunarodna zajednica nikada nije priznala nasilnu aneksiju. Od kraja februara 2022. je prva linija ruske vojne ofanzive na Ukrajinu. Ruski borbeni avioni gotovo svakodnevno polijeću s Krima te kreću u misije gađanja ciljeva u širom Ukrajine, a nekoliko dijelova poluotoka u dometu je ukrajinskih raketnih sistema i dronova.