Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Masakr

Kako je svijet reagovao na bombardovanje bolnice u Gazi

bolnica gaza
Foto: Screenshot/ YouTube

Protesti su izbili i širom Bliskog istoka, uključujući Jordan i na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao, gdje su se palestinski demonstranti suočili sa sigurnosnim snagama Palestinske uprave

Najmanje 500 ljudi ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na bolnicu Al-Ahli u opkoljenom Pojasu Gaze, rekli su palestinski dužnosnici.

Svjetski čelnici osudili su bombaški napad, a čelnici s cijelog Bliskog istoka dali su najoštrije izjave.

Protesti su izbili i širom Bliskog istoka, uključujući Jordan i na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao, gdje su se palestinski demonstranti suočili sa sigurnosnim snagama Palestinske uprave.

Jordan je otkazao planirani samit u glavnom gradu Ammanu s predsjednikom Sjedinjenih Američkim Država Joeom Bidenom i arapskim čelnicima.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je da će se sastanak održati u vrijeme kada se svi prisutni mogu složiti da rade na okončanju “rata i masakra nad Palestincima”.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi, koji je također trebao prisustvovati samitu, rekao je da “najoštrije osuđuje izraelsko bombardiranje” bolnice u Gazi.

Saudijska Arabija također je izdala odlučno saopćenje, osuđujući “najoštrije moguće gnusni zločin koji su počinile izraelske okupacijske snage bombardiranjem baptističke bolnice Al Ahli u Gazi”.

Zapadni čelnici nisu okrivili Izrael za napad, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u objavi na društvenim mrežama da “ništa ne može opravdati napad na bolnicu” i dodao da se “moraju rasvijetliti sve okolnosti”.

Biden je u izjavi izrazio “najdublje saučešće zbog nevinih života izgubljenih u eksploziji bolnice u Gazi”.