Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump naljutio Kineze: Deset minuta koje bi mogle da uzdrmaju svijet

trump – avion

Poziv koji je trajao samo deset minuta, mogao bi da otvori pukotinu u odnosima Kine i SAD i prije nego što novoizbrani američki predsjednik Donald Trump preuzme vlast, ocjenjuje danas američki televizijski kanal CBS.

Povodom jučerašnjeg telefonskog razgovora Trumpa i predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen, američki televizijski kanal navodi da se radi o “velikom raskidu s američkom diplomatskom politikom”.

“Mislim da novoizabrani predsjednik Trump možda nije u potpunosti svjestan svih detalja historije naših odnosa sa Tajvanom”, rekao je toj televiziji Bonnie Glaser, koja je stručnjak za američko-kineske odnose.

Ona je precizirala da nezvanični odnosi Amerike sa Tajvanom postoje zbog “politike jedne Kine” iz 1972, kada su SAD prihvatile da je ostrvo Tajvan dio teritorije Kine i nije suverena nacija.

“Ideja da SAD i novoizabrani predsjednik možda podržava agendu koja se zalaže za nezavisnost Tajvana, što će biti veoma, veoma zabrinjavajuća za Kinu i potencijalno će izazvati određene probleme u odnosima SAD i Kine”, ocijenila je ona.

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je uložilo protest “relevantnim institucijama SAD” poslije telefonskog razgovora novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen i pozvalo SAD da nastave da poštuju “politiku jedne Kine”.

S Tajvanom, koji Kina smatra dijelom svoje teritorije, SAD su prekinule diplomatske veze 1979. godine, kada je prihvaćena “politika jedne Kine”.

“Princip jedne Kine je politički kamen-temeljac odnosa Kine i SAD”, saopštilo je ministarstvo, prenosi Reuters.

Oni su pozvali “relevantne institucije SAD” da nastave da sprovode taj princip i pažljivo razmotre pitanje Tajvana kako bi izbjegli nepotrebne smetnje u odnosima dvije zemlje.

Predsjednica Tajvana u petak je pozvala telefonom novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa sa kojim je razgovarala o budućim odnosima Amerike i Tajvana, što je izazvalo reakcije kineskih zvaničnika i Bijele kuće.

U saopštenju iz kabineta predsjednice Tajvana navedeno je da se predsjednica raduje osnaživanju bilateralnih odnosa i bližoj saradnji, prenosi AFP.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/804863098138005504

“Predsjednica je, također, rekla Trumpu da se nada da će SAD nastaviti da podržava napore Tajvana da više učestvuje u međunarodnim događajima u budućnosti. Njih dvoje su razgovarali i o osnaživanju nacionalne bezbjednosti kako bi se poboljšao život običnih ljudi”, navedeno je.

U saopštenju Trumpovog tima za tranziciju navedeno je da je predsjednica Tajvana pozvala Trumpa i čestitala mu na pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD, prenosi AFP.

“Tokom razgovora, oni su ukazali na bliske ekonomske, političke i bezbjednosne veze između SAD i Tajvana. Trump je, također, čestitao predsjednici na pobjedi na izborima ranije ove godine”, navedeno je u saopštenju.

Tramp je na Tviteru naveo da ga je predsjednica Tajvana pozvala da mu čestita na pobjedi i zahvalio joj na tome.

Poslije reagovanja Bijele kuće, koja je saopštila da nema promjene u politici i da SAD ostaje posvećena politici koja prepoznaje Peking kao vladu “jedne Kine”, Trump je na Twitteru naveo: “Interesantno je kako SAD prodaje Tajvanu vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, a ja ne treba da prihvatim poziv u kojem mi se čestita na pobjedi”.