Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beogradski istoričar

Kakva je uloga SPC u događajima na Kosovu: “Crkva je bila sigurna kuća i za zločine u BiH”

kosovo manastir banjska naoruzani
Foto: Twitter/ Albin Kurti

Milivoj Bešlin kaže da se nada da će nezavisna istraga utvrditi u kojoj mjeri je režim u Beogradu bio umiješan i do koje mjere je sam vrh vlasti bio inspirator nasilja, pokrovitelj terorističke akcije i da li je to bio neuspio pokušaj započinjanja novog rata na Zapadnom Balkanu

Vrlo je zanimljiva uloga Srpske pravoslavne crkve u tragičnim događajima na Kosovu, jer je, kao i u Crnoj Gori, ona bila ključna poluga i instrument za nasilje i destabilizaciju susjeda – izjavio je za Danas istoričar iz Beograda Milivoj Bešlin.

Komentarišući oružani napad Srba u selu Banjska na kosovske policajce i ubistvo jednog, koji se dogodio oko tamošnjeg manastira, sagovornik Danasa kaže da „ko god da se nalazio u i oko manastira, jasno je da je tamo našao sklonište i sigurnu kuću za one koji su se stavili u funkciju terorističkih aktivnosti“.

– Po istom sistemu je crkva bila sigurna kuća i u Bosni i Hercegovini za ratne zločine – kaže Bešlin.

Podsjetimo, Eparhija raško-prizrenska, u okviru Srpske pravoslavne crkve saopštila je 25. septembra, da su EULEX i kosovska policija izvršili tog dana uviđaj u manastiru Banjska na sjeveru Kosova i da su u dvorištu manastira pronašli vatreno oružje i drugu vojnu opremu „koju je narod bacio napuštajući manastir“.

„Međutim, u dva prostora dvorišta samostana otkriveno je vatreno oružje, panciri i djelovi opreme. Ove stvari su naoružane osobe odbacile povlačeći se iz samostana“, stoji u saopštenju.

Ranije, takođe, 25. septembra, eparhija je objavila saopštenje – koje je kasnije izbrisala – u kojem se navodi da u manastiru nije pronađeno oružje.

„Međutim, na dva mjesta u dvorištu manastira pronađeno je vatreno oružje i druga oprema koju su ljudi bacili na izlasku iz manastira. Takođe, u manastiru nisu pronašli tragove krvi i nijednog trenutka nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzički timovi su uzeli otiske prstiju i razgovarali sa hodočasnicima, koji su potom u pratnji policije i EULEX-a otputovali svojim kućama preko prelaza Jarinje“, navodi se u reagovanju eparhije.

Milivoj Bešlin kaže da se nada da će nezavisna istraga utvrditi u kojoj mjeri je režim u Beogradu bio umiješan i do koje mjere je sam vrh vlasti bio inspirator nasilja, pokrovitelj terorističke akcije i da li je to bio neuspio pokušaj započinjanja novog rata na Zapadnom Balkanu.

– Planiranim nasiljem u nedjelju, pređene su sve crvene linije, region se našao na ivici novog rata, poginuli su ljudi, a time je neuspjeh doživjela i strategija gospodina Hilla i Escobara o neograničenom povjerenju u Vučića i njegovu politiku. U nedjelju su samo nedostajali balvani, pa da to po svemu liči na potpuni kontinuitet sa zločinačkom politikom Slobodana Miloševića – zaključuje Bešlin.