Globus

kanada

Kamiondžije protestuju protiv obavezne vakcinacije 12. dan u Ottawi

09/02/2022

Najprometniji granični prijelaz između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade ostao je zatvoren u utorak, objavila je Agencija za granice Kanade, nakon što su vozači kamiona blokirali pristupne ceste

Vozači kamiona već 12 dana protestuju u Ottawi, glavnom gradu Kanade, protiv vladine odluke o obaveznoj vakcinaciji protiv Covida za vozače koji prelaze granicu.

Kamioni parkirani na glavnim gradskim saobraćajnicama poremetili su odvijanje svakodnevnog života stanovnika Ottawe.

Zamjenik šefa policije Ottawe Steve Bell rekao je da se u četvrtini od oko 400 kamiona parkiranih u centru grada nalaze i djeca, te da su zabrinuti za njihovu sigurnost.

“Zabrinuti smo zbog djece koja su izložena ugljičnom monoksidu, dimu, buci i hladnoći. Zabrinuti smo i zbog pristupa ove djece zdravstvenim uslugama, higijeni i adekvatnim potrebama za hranom”, kazao je Bell, dodajući da su zatražili pomoć od Udruženja za pružanje pomoći djeci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema kanadskom zakonu, u slučajevima kada policija zatraži pomoć od relevantnog udruženja, djeca se oduzimaju od njihovih porodica i daju u hraniteljske porodice.

Od 29. januara, kada je počeo protest kamiondžija, pod različitim optužbama privedene su 23 osobe. Također, tokom proteklih 12 dana kažnjeno je više od 1.300 ljudi.

Policija je saopćila da su pomenute osobe najčešće privođene i u određenim slučajevima izricane su im novčane kazne zbog pružanja otpora policiji, pokušaja bježanja od policije, posjedovanja droge, vožnje bez dozvole i kršenja uvjetne kazne i prijetnji.

Najprometniji granični prijelaz između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade ostao je zatvoren u utorak, objavila je Agencija za granice Kanade, nakon što su vozači kamiona blokirali pristupne ceste.

Kanadski premijer Justin Trudeau pojavio se u javnosti u ponedjeljak prvi put u više od sedam dana nakon što je bio zaražen koronavirusom te je poručio da protesti moraju prestati.

“Pojedinci pokušavaju zaustaviti našu ekonomiju, našu demokratiju i svakodnevni život građana”, kazao je Trudeau u utorak, dodajući da “to mora prestati”.

Vozači zahtijevaju opoziv odluke Savezne vlade Kanade o obaveznoj vakcinaciji. Protesti su započeli 29. januara blokadom ulica kanadske prijestolnice Ottawe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.