ottawa

Kamiondžije u Kanadi protestuju 14. dan: Privedene desetine osoba, granica još zatvorena

Prema pisanju lokalnih medija, u četvrtak popodne u ulici Wellington i ulicama koje okružuju Parliament Hill u centru Ottawe, nalazilo se oko 400 vozila

Vozači kamiona već 14 dana protestuju u Ottawi, glavnom gradu Kanade, protiv vladine odluke o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID-a 19 za vozače koji prelaze granicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Vozači blokiraju glavna gradska područja u Ottawi skoro dvije sedmice, pozivajući na ukidanje zdravstvenih propisa, kao i na promjenu režima u zemlji. Demonstranti u traktorskim prikolicama i drugim vozilima danonoćno palili vozila i trubili u gusto naseljenom području, a na protestima su im se pridružile i stotine ostalih građana.

Prema pisanju lokalnih medija, u četvrtak popodne u ulici Wellington i ulicama koje okružuju Parliament Hill u centru Ottawe, nalazilo se oko 400 vozila.

Od subote, 29. januara, kada je počeo protest kamiondžija, pod različitim optužbama privedeno je 25 osoba. Takođe, u toku je 126 aktivnih krivičnih istraga u vezi sa demonstracijama.

Policija je saopštila da su pomenute osobe najčešće privođene i u određenim slučajevima izricane su im novčane kazne zbog pružanja otpora policiji, pokušaja bježanja od policije, posjedovanja droge, vožnje bez dozvole i kršenja uslovne kazne i prijetnji.

Najprometniji granični prijelaz između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade ostao je zatvoren u utorak, objavila je Agencija za granice Kanade, nakon što su vozači kamiona blokirali pristupne ceste.

Kanadski premijer Justin Trudeau pojavio se u javnosti u ponedjeljak prvi put u više od sedam dana nakon što je bio zaražen koronavirusom te je poručio da protesti moraju prestati.

“Pojedinci pokušavaju zaustaviti našu ekonomiju, našu demokratiju i svakodnevni život građana”, kazao je Trudeau, dodajući da “to mora prestati”.

Vozači zahtijevaju opoziv odluke Savezne vlade Kanade o obaveznoj vakcinaciji.