Health Canada

Kanada odobrila Pfizer vakcinu za djecu stariju od 12 godina

pfizer-vakcina-eu

Vakcina sa dvije doze Pfizer bila je prva protiv COVID-19 koje je odobrila Health Canada

Glavna kanadska zdravstvena institucija Health Canada saopćila je da se vakcina Pfizer-BioNTech protiv COVID-19 može davati djeci od 12 godina.

Savezna zdravstvena agencija objavila je da je odobrila davanje vakcina djeci od 12 do 15 godina, nakon što ju je prvobitno odobrila za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina, javlja CTV News.

– Nakon temeljne i nezavisne naučne revizije, odjel je utvrdio da je ova vakcina sigurna i djelotvorna kada se koristi u ovoj mlađoj starosnoj grupi – rekla je glavna savjetnica Health Canada dr. Supriya Sharma.

Odobrenje se temeljilo na rezultatima kliničkog ispitivanja faze 3 kompanije Pfizer-BioNTech koje je obuhvatilo 2.260 adolescenata u dobi od 12 do 15 godina.

Provedeno u Sjedinjenim Državama, ispitivanje je pokazalo da je vakcina djelotvorna za djecu od 12 do 15 godina u odnosu na 95 posto efikasnosti pokazane nakon druge doze u eksperimentima sa starijim osobama.

– Iako je manje vjerovatno da će mlađi ljudi imati teže oblike COVID-19, pristup sigurnoj i efikasnoj vakcini pomoći će u kontroli širenja bolesti na njihovu porodicu i prijatelje, od kojih neki mogu biti u većem riziku od komplikacija. Takođe će podržati povratak u normalniji život naše djece kojoj je bilo tako teško tokom protekle godine – rekla je Sharma.

Vakcina sa dvije doze Pfizer bila je prva protiv COVID-19 koje je odobrila Health Canada.