Globus

mjere

Kanada šalje federalne radnike na neplaćeno odsustvo ako nisu vakcinisani

06/10/2021
Justin Trudeau

Uvođenje obavezne vakcinaciji bio je kamen temeljac koji je obećao liberalni premijer Justin Trudeau tokom svoje kampanje za reizbor. Liberali su se vratili na vlast na izborima prošlog mjeseca, ali nisu uspjeli osvojiti većinu

Federalni zaposlenici u Kanadi koji nisu u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19 i nisu izuzeti od primanja vakcina bit će poslani na neplaćeno odsustvo, rekli su zvaničnici u srijedu, dok će domaći zračni, željeznički i kruzer brod putnici i radnici uskoro morati pokazati dokaz o vakcinaciji.

Federalni zaposlenici bit će dužni predočiti dokaz o vakcinaciji online do 29. oktobra. Radnici i putnici u vozovima, avionima i na kruzerima koji saobraćaju na domaćem terenu moraju dokazati da su vakcinisani do 30. oktobra.

Uvođenje obavezne vakcinaciji bio je kamen temeljac koji je obećao liberalni premijer Justin Trudeau tokom svoje kampanje za reizbor. Liberali su se vratili na vlast na izborima prošlog mjeseca, ali nisu uspjeli osvojiti većinu.

Kanadska politika vakcinacije bit će jedna od najstrožih u svijetu, javlja Reuters.

Kanadske mjere za vakcinaciju za federalne radnike, čije uvođenje je najavljeno 13. augusta, ponovo će se procjenjivati ​​svakih šest mjeseci i ostat će na snazi ​​sve dok ta politika više ne bude potrebna, rekao je jedan zvaničnik.

Za putnike negativan test na COVID-19 neće biti prihvaćen kao zamjena za dokaz o vakcinaciji nakon 30. novembra, rekli su zvaničnici. Djeca mlađa od 12 godina, koja još nemaju pravo na vakcinaciju u Kanadi, bit će izuzeti iz restrikcije.

Prošle sedmice, Trudeau je rekao da će ovog mjeseca predstaviti svoju novu vladu, a poslanici će se vratiti u parlament ove jeseni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.