Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužen za preprodaju droge

Kanađanin osuđen na smrt u Kini

osudjenik na smrt

Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu kao turist – posljednje su riječi Kanađanina prije nego što mu je izrečena presuda

Sud u sjeveroistočnom kineskom gradu Dalianu osudio je 36-godišnjeg državljanina Kanade na smrt nakon što su donijeli zaključak da je kazna od 15 godina zatvora i 150.000 kineskih juana donesena u novembru prošle godine preblaga.

Na upit razumije li presudu, Robert Lloyd Schellenberg potvrdno je kimnuo glavom.

– Sud potpuno odbacuje objašnjenje i obranu optužene osobe jer je u suprotnosti s činjenicama – rekao je sudija u sudnici, gdje je među okupljenima bilo i službenika iz kanadske ambasade. Optuženi se može žaliti na presudu višem sudu.

– Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu kao turist – posljednje su riječi Kanađanina prije nego što mu je izrečena presuda.

Važno je napomenuti da ova presuda dolazi u vrijeme sve hladnijih diplomatskih odnosa Ottawe i Pekinga koji su započeli pritvaranjem direktorice kineske telekomunikacijske kompanije Huawei, a i zbog američkih sankcija protiv Irana koje Kina nije htjela poštovati.

Nije se dugo čekalo na reakciju kanadskih vlasti koje su zabrinute zbog ovakvih odluka.

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je kako je njegova vlada jako zabrinuta zbog “proizvoljne” kineske odluke da na smrt osudi Kanađanina zbog krijumčarenja droge.

– Kao vlada, mi smo zapravo postrožili politiku koja traži od kanadske vlade da se uvijek zauzima za Kanađane suočene sa smrtnom kaznom bilo gdje u svijetu – rekao je Trudeau novinarima u Ottawi.

Vlada će to nastaviti činiti, dodao je.

U novembru 2018. na prvostepenom sudu Schellenberg je osuđen na 15 godina zatvora i 19.000 eura novčane kazne, na što se žalio. No postupak se okrenuo protiv njega jer je visoki sud u pokrajini Liaoningu ocijenio kaznu “preblagom” s obzirom na težinu djela.

Kinesko tužiteljstvo navodi da je Schellenberg član bande koja je planirala dopremiti u Australiju 222 kg metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenima u automobilske gume.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge.