Kanadski parlament usvojio rezoluciju o genocidu nad Rohinja muslimanima

rohinje

Kanadski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se zločini protiv Rohinja muslimana proglašavaju genocidom, a Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopćio je da je više od godinu dana bio dio ove akcije.

U saopćenju ove organizacije se navodi da je sponzor rezolucije bio liberalni poslanik Andrew Leslie te da su rezolucijom podržani navodi Ujedinjenih nacija da je vojska Mijanmara počinila zločine protiv čovječnosti protiv Rohinja muslimana.

Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland povodom usvajanja rezolucije je potvrdila da će Kanada nastaviti radi sa međunarodnim subjektima da se odgovorni za genocid procesuiraju, dodajući da će ta država u naredne tri godine izdvojiti 300 miliona dolara za podršku Rohinja muslimanima.

IGK navodi da je tražio od Vlade Kanade da poništi počasno kanadsko državljanstvo dato Aung San Suu Kyi, državnom sekretaru Mjanmara. Također, tražio je od kanadske vlade da osudi zločine počinjene od vladinih vojnih, paravojnih i policijskih snaga koje su izvršile genocid nad Rohinja muslimanima, te da s drugim međunarodnim subjektima Kanada učini sve kako bi se počinioci ovih strašnih zločina priveli pred lice pravde.

-IGK je pismom direktoru Kanadskog muzeja za ljudska prava tražio uklanjanje portreta Aung San Suu Kyi iz muzeja budući da je liderstvo Aung San Suu Kyi u suprotnosti sa osnovnim kanadskim vrijednostima i principima demokratije, slobode, ljudskih prava i vladavine prava – principa na osnovu kojih je dato počasno kanadsko državljanstvo. U ovim aktivnostima IGK je bio partner kanadskih i svijetskih organizacija u misiji borbe za istinu o genocidu nad Rohinja muslimanima – ističu iz ove organizacije.

Podvlače da kao i kod genocida u Srebrenici, Kanada nije šutila. Kanada je još jednom, navode iz IGK-a, poslušala glas žrtava genocida i odala počast žrtvama genocida u Mjanmaru.