Globus

Kandidat desnice priznao poraz, Van der Bellen novi predsjednik Austrije

04/12/2016

Kandidat ekstremno desne Slobodarske stranke Norbert Hofer priznao je poraz na predsjedničkim izborima u Austriji, javlja BBC.

Nakon 100 posto prebrojanih glasova na biralištima, pobjednik na današnjim predsjedničkim izborima u Austriji, nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, osvojio je 51,69 posto glasova, a njegov protivkanidat iz desničarske Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer 48,32 posto.

U ove rezultate nisu uključeni glasovi predati putem pošte, na osnovu kojih će Van der Belen, prema procjeni instituta ARGE osvojiti ukupno 53,3 posto glasova, dok će Hofer pasti na 46,7 procenata.

Glasovi pristigli putem pošte bit će prebrojavani sutra od 9 sati.

Izlaznost na predsjedničkim izborima, prema preliminarnim rezultatima, iznosila je 64,56 posto, a uz glasove putem pošte bit će najvjerovatnije na 74 procenta.

Aleksander Van der Belen ocijenio je da je njegova pobjeda nad Hoferom pobjeda proevropske Austrije i istakao da će biti predsjednik svih Austrijanaca.

On je dodao da su njegovoj pobjedi doprinijele i “stare vrijednosti koje je promovisao”, kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

Evropski zvaničnici i političari članica Unije pozdravili su njegovu pobjedu kao dobru vijest za Evropu.

 

Komentari