Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidat radikalne desnice vodi na predsjedničkim izborima u Austriji

Norbert Hofer

Prema preliminarnim rezultatima, kandidat radikalne desnice Norbert Hofer vodi na današnjim predsjedničkim izborima u Austriji s osvojenih 53 posto glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom Austrije zatvorena su biračka mjesta, čime je završen drugi krug predsjedničkih izbora na kojim se za fotelju predsjednika Austrije bore kandidat radikalno desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer i nezavisni kandidat kojeg podržava Partija zelenih i austrijska ljevica Alexander Van Der Bellen.

Prema prvim preliminarnim rezultatima euroskeptik Hofer osvojio je 53 posto glasova, dok je njegov oponent Van Der Bellen osvojio 47 posto.

Prebrojano je 62 posto glasova, a izlaznost na izborima bila je 68,5 posto.

Važnost današnjih izbora leži u činjenici da bi prvi put nakon Drugog svjetskog rata u fotelju predsjednika Austrije mogao sjesti radikalni desničar i euroskeptik.

Funkcija predsjednika Austrije jeste protokolarnog i reprezentativnog karaktera, ali predsjednik te zemlje je ujedno i vrhovni komandant oružanih snaga i u vanrednim okolnostima može raspustiti vladu i parlament.

Na političkoj sceni u Austriji već decenijama glavnu riječ vodi ljevica, a i aktuelnu vladu te zemlje čini koalicija Socijaldemokratske partije (SPO) i manjeg koalicionog partnera Narodnjačke partije (OVP).

Progres radikalne desnice na političkoj sceni u Austriji nastavak je sličnog trenda u Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama Evropske unije koja je suočena s nizom problema, među kojima prednjači migrantska kriza.