Kapetanu Draganu produžen istražni zatvor za dva mjeseca

vasiljkovi__pleso_869618S1

Osumnjičenom ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću u petak je, prema neslužbenim informacijam, splitski sud za još dva mjeseca produžio istražni zatvor u kojem se nalazi od početka jula nakon što su ga australske pravosudne vlasti izručile Hrvatskoj.

Vasiljkovića je Hrvatskoj izručila Australija nakon gotovo desetljetnog ekstradicijskog postupka, pokrenutog zbog sumnje da je tokom rata devedesetih skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima.

[pull_quote_right]Na prvom ispitivanju Vasiljković nije odgovarao na pitanja tužiteljstva koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima, ali je odbacio sve što mu se stavlja na teret[/pull_quote_right]

Njegov advokat po službenoj dužnosti Darko Stanić najavio je žalbu na odluku o produženju istražnog zatvora nakon što dobije rješenje suca istrage splitskog Županijskog suda.

Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, još uvijek nije našao tzv. izabranog advokata pa ga Stanić i dalje zastupa po službenoj dužnosti. Stanić kaže da će ostati njegov zastupnik sve dok po vlastitom izboru ne odabere branitelje.

Stanić objašnjava kako postoje dva razloga zbog kojih Vasiljkoviću očito nije jednostavno pronaći advokate koje bi on želio. Prvi je finansijske naravi, a drugi negativan publicitet koji prati “slučaj Vasiljković”.

U advokatskim krugovima procjenjuje se da bi troškovi njegove odbrane mogli koštati najmanje 750.000 kuna.

Na prvom ispitivanju u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu Vasiljković nije odgovarao na pitanja tužiteljstva koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima, ali je odbacio sve što mu se stavlja na teret.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju. Do hapšenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

dragan_vasiljkovi__869462S1