Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna gora

Karadžić se iz Haga telefonom uključio na tribinu u Podgorici!

Srn2019-5-3_2148970_1 (1)

Krajišnik je večeras na tribini u “Srpskoj kući” u Podgorici istakao da Republike Srpske ne bi bilo da nije bilo njenog prvog predsjednika Radovana Karadžića i Srpske demokratske stranke

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, osuđeni ratni zaločinac Momčilo Krajišnik, rekao je da je Republika Srpska stvorena na žrtvi srpskog naroda, ali i Božjom voljom jer nije bilo lako izdržati sve napade na RS.

Krajišnik je večeras na tribini u “Srpskoj kući” u Podgorici istakao da Republike Srpske ne bi bilo da nije bilo njenog prvog predsjednika Radovana Karadžića i Srpske demokratske stranke.

On je na tribini govorio o malo poznatim i presudnim događajima za stvaranje Republike Srpske.

“Vens-Ovenov plan nije predviđao postojanje Republike Srpske i zbog toga smo tada odbili prijedloge svjetskih moćnika, ali i naše braće iz Srbije i Crne Gore. Republika Srpska je nastala onda kada su muslimani odlučili da na svojoj sjednici proglase nezavisnu BiH, a mi nismo imali izbora nego da proglasimo svoju državu”, rekao je Krajišnik.

On je podsjetio da su Srbi od 19. do 21. vijeka imali više ustanaka.

“Čak četiri, a ovaj posljednji stvorio je srpsku državu Republiku Srpsku sa one strane Drine, što se prvi put desilo i zbog toga je moramo čuvati, iako je ona neuništiva”, rekao je Krajišnik.

Krajišnik, koji je predsjednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, rekao je da je “Srpska kuća” veleljepno zdanje, “dar srpskog naroda Podgorici, u kome se okupljaju Srbi i održavaju manifestacije”.

On je istakao da je saradnja Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” i Srpskog nacionalnog savjeta Podgorice rezultat susreta udruženja Srba iz regiona, podsjećajući na udruženja iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Republike Srpske.

“Na tim susretima razmjenjujemo informacije i zauzimamo zajedničke stavove. Na jednoj od posljednjih sjednica zauzeli smo stav da se donese akt kojim se propisuje norma da sva naša djeca imaju jedan bukvar i zalažemo se za zaštitu ćirilice i povezivanje Srba regiona sa maticom Srbijom”, rekao je Krajišnik.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Srbi koji žive van prostora bivše Jugoslavije gledaju na Srbiju, ali i Republiku Srpsku, kao na maticu.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, nedavno osuđen na doživotnu robiju zbog genocida i najtežih ratnih zločina, se telefonskim putem uključio u tribinu iz Haga, i rekao je da su Crna Gora i Srbija uvijek bili jedno i da je opasno igrati se identitetom.

Srna je javila kako je Karadžić poručio publici na tribini da ne brinu za Crnu Goru jer u njoj živi više Srba nego što se trenutno deklariše.

Karadžić je istakao da je identitet naroda u Crnoj Gori srpski već 1.000 do 1.500 godina.

“Sada je došlo do krize identiteta i treba razumjeti te ljude, sa njima se treba ponašati blago, treba ih razumjeti. Nema nikakvog sukoba u narodu i sve će to doći na svoje mjesto“, rekao je Karadžić i naveo da piše esej o identitetu i krizi identiteta, misleći na ličnost i krizu unutrašnjeg identiteta.

Prema njegovim riječima, Srbija je puna Srba iz Crne Gore.

“Srbi iz Crne Gore su napunili Srbiju i tu ne može biti sukoba između naroda jer smo mi jedno. Manite se dinastičkih podjela”, naglasio je Karadžić.

On je poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumijevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta, dodajući da se identitet u jednom narodu stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

“Akademsku” tribinu, na kojoj su govorili osuđeni ratni zločinci, organizovali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar “Sveti Sava”.