Globus

britanski mediji

Karadžić smješten u zatvor poznat po okorjelim zločincima, u njemu bio i “Jorkširski trbosjek”

29/05/2021

Karadžić se žalio porodici da živi u nezdravim uslovima jer u zatvoru ima azbesta, kao i da su mu uskraćena vjerska prava

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić smješten je u zatvor na ostrvu Wight u Velikoj Britaniji, javljaju britanski mediji, prenosi N1.

Britanski tabloid Daily Mail podsjeća da su u istom zatvoru kazne služili ozloglašeni gangsteri Ronald i Reginald Kray i serijski ubica Peter Sutcliffe, poznat pod nadimkom „Jorkširski trbosjek“.

Lokalne novine Isle of Wight County Press navode da je ovaj zatvor odabran zbog straha od osvetničkih napada na Karadžića.

U zatvoru poznatom pod ranijim imenom Parkhurst ta opasnost je smanjena, jer su ostali osuđenici većinom seksualni prestupnici, a 40 odsto njih starije je od 50 godina.

Tabloid The Sun piše da muslimani čine 10 odsto populacije ovog zatvora u kom kaznu služi oko 1.000 osuđenika.

Zatvor na ostrvu Wight radi od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožih u zemlji. Ostrvo Wight se nalazi u Lamanšu, svega nekoliko kilometara od Southhamptona na južnoj obali Britanije.

Karadžić se žalio porodici da živi u nezdravim uslovima jer u zatvoru ima azbesta, kao i da su mu uskraćena vjerska prava.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pravosnažno je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor, povećavajući tako kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata na etničkoj osnovi, terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

On je nakon skrivanja koje je potrajalo duže od deset godina uhapšen u Srbiji 2008. godine i odmah izručen sudu u Hagu, a u pritvorskoj jedinici tog suda bio je sve do ove nedjelje.

Odlukom sudije Carmela Agiusa prebačen je u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne kazne.

Agius je odbio prigovore Karadžićevih advokata da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana i da bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.