Karamarko i Petrov potpredsjednici u novoj Vladi RH

karamarko petrov

Nakon sastanka o prijedlozima modela i formiranju hrvatske Vlade, čelnici HDZ-a i Mosta, Tomislav Karamarko i Božo Petrov potvrdili su u ponedjeljak kako je dogovoreno da će u novoj Vladi biti potpredsjednici.

“Ako postoji ime mandatara onda moramo priznati da i nas dvojica ulazimo u Vladu”, izjavio je Karamarko novinarima, nakon pregovora održanih u središnjici HDZ-a, javila je Hina.

Upitan na koju funkciju ulazi u Vladu, Petrov je rekao kako za sebe može reći – kao potpredsjednik Vlade.

Karamarko će, rekao je, biti ili zamjenik premijera ili prvi potpredsjednik s ovlastima zamjenika.

“To je podrška koju novi mandatar mora imati od nas dvojice koji činimo saborsku većinu. Definitivno, stabilnost je bitna”, naglasio je šef HDZ-a.

Na sastanku se Most suglasio sa smanjenjem broja ministarstava, ponovio da su im važna ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđe, a Karamarko rekao kako će se o tome razgovarati.

Domoljubna koalicija dala je prijedlog kako se može formirati Vlada, odnosno novi model Vlade, a jedna od tema je bila osnivanje državnog holdinga.

“Razgovarali jesmo i vidjeli smo da postoje određene pozitivne stvari za koje smo se sami zalagali tijekom kampanje, dakle depolitizacija kadra, profesionalni management, jasni kriteriji unutar javne uprave”, rekao je Petrov.

“Što se tiče ukidanja ministarstava i formiranja novih postoje određene stvari koje su nam interesantne, ali pitanje koliko je sada vremena dovoljno i imamo li ga da bismo ga mogli implementirati odmah”, dodao je.

Most se slaže s racionalizacijom i ukidanjem određenih, ne samo ministarstava, već i agencija i drugih javnih ustanova. “Taj dio podržavamo, ali je bitno definirati vrijeme u kojem se to može provesti”, rekao je Petrov.

Čelnik Mosta ponovio je kako će inzistirati na određenim ministarstvima za koje smatraju da imaju stručne osobe, no dodao je da pregovori traju i da bi za sada taj dio ostavio otvorenim.

“Trenutno traju pregovori i zbog toga se ne bih htio zalijetati s bilo kakvim izjavama o tome koliko ćemo tražiti. Pregovore imamo u idućih tjedan dana, i za sada bih ostavio taj dio otvorenim, a mislim da će pregovori ako budu korektni, završiti uspješno”, kazao je Petrov.

Na ponovni novinarski upit ostaje li Most kod toga da traži MUP, SOA-u i resor pravosuđa, Petrov je uzvratio kako je do sada Most rekao za koje resore smatraju da imaju stručne osobe.

“Ne bih sada htio ulaziti u bilo kakve ocjene što će do kraja pregovora biti. Znamo da nam je izuzetno važan resor ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa jer se želimo obračunati s određenim stvarima za koje smatramo da su rak rana hrvatskog društva zadnjih 20 godina. Vjerujem da ćemo u tome imati potporu i druge strane s kojima ulazimo u suradnju”, naglasio je Petrov.

Mostov ulazak u političku arenu prije dvije tri godine, rekao je, bio je isprovociran pojavama, anomalijama i karcinomima koje je trebalo razriješiti.

Petrov je istaknuo da ne bi u ovom trenutku htio izlaziti u javnost s bilo kakvim ultimatumima jer to nije dobro za nastavak pregovora.

Razgovor oko holdinga koji bi objedinio javna poduzeća, kaže Petrov, bio je kratak.

“Mi ćemo morati o tome puno više diskutirati i priča je puno kompleksnija. Za sada ne bih ulazio u ocjene i trebam čuti naše sugovornike od strane Mosta, i o tome će biti riječi sutra na našem sastanku Nacionalnog vijeća”, rekao je.

Izrazivši zadovoljstvo sastankom, Karamarko je istaknuo kako se na njemu pokazalo da Domoljubna koalicija i Most žele oštre reforme.

Također svjesni su da je za provođenje tih reformi potrebno realno vrijeme.

“Nemojmo obećavati ono što ne možemo napraviti u 15 dana. Napraviti ćemo u dva, tri ili četiri mjeseca ili pola godine”, naglasio je predsjednik HDZ-a.

U podjeli resora nema ucjena niti podcjenjivanja već treba naći najbolje ljude

Osvrćući se na podjelu resora Karamarko je istaknuo kako tu nema ucjena niti podcjenjivanja, već treba naći najbolje ljude za svaki resor.

“Diskutirat ćemo o ljudima koji imaju dobre dosjee – radne dosjee i reference”, kazao je, dodavši da još nisu razgovarali o konkretnim imenima.

Predsjednik HDZ-a izrazio je želju da nova hrvatska Vlada što prije počnu raditi u provođenju potrebnih reformi, već nakon prve sjednice Hrvatskog sabora 18. siječnja. Naveo je i da bi ta Vlada trebala imati sadašnji broj ministarstava, a nakon toga bi se krenulo s redukcijom broja ministarstava i racionalizacijom svih poslova.

Na upit je li traženje Mosta za resor Ministarstva unutarnjih poslova doživio kao odraz nepovjerenja, Karamarko je ponovno istaknuo kako je poznato da je on, kao načelnik zagrebačke Policijske uprave od 1993. pokrenuo borbu protiv kriminala u pretvorbi, te od 2008. kada je bio ministar unutarnjih poslova.

“To uopće ne doživljavam kao odraz nepovjerenja, dapače”, zaključio je predsjednik HDZ-a.