Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katalonija proglašava nezavisnost u narednih nekoliko dana

katalonija (4)

Katalonija će proglasiti nezavisnost od Španije u roku od nekoliko dana, izjavio je lider ovog autonomnog regiona Carles Puigdemont.

On je u prvom intervjuu poslije održavanja referenduma u nedjelju, 1. oktobra, rekao BBC-ju da će njegova administracija “preduzeti korake do kraja ove sedmice ili početkom sljedeće”.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko Vlada Španije interveniše i preuzme kontrolu nad upravom Katalonije, Puigdemont je rekao da bi to bila “greška koja mijenja sve”.

Pudždemon je izjavio da u ovom trenutku nema kontakata između vlasti u Madridu i njegove administracije.

On se nije složio sa saopštenjem Evropske komisije u kojem je prije dva dana rečeno da su događaji u Kataloniji unutrašnja stvar Španije.

Pudždemon je govorio neopsredno poslije obraćanja španskog kralja Felipea Četvrtog naciji. Kralj je rekao da su organizatori referenduma o nezavisnosti Katalonije sebe stavili “izvan zakona”.

Felipe je izjavio da je situacija u Španiji “ekstremno ozbiljna” i pozvao na jedinstvo.

On je dodao da su katalonski lideri organizovanjem referenduma pokazali “nepoštovanje prema ovlaštenjima države”.

“Oni su narušili demokratske principe vladavine prava. Danas je katalonsko društvo podijeljeno”, rekao je Felipe i upozorio da bi referendum mogao da ugrozi ekonomiju i bogatstvo tog sjeveroistočnog regiona, ali i čitave Španije.