Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katalonija proglasila nezavisnost (VIDEO)

katalonija

Katalonija je proglasila nezavisnost od Španije. Katalonski regionalni parlament tu je odluku donio danas popodne.

Katalonska vladajuća koalicija “Zajedno za Da” i njen partner Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje u katalonskom parlamentu imaju 72 od 135 zastupnika i za danas su najavili proglašenje nezavinosti.

“Uspostavimo republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu”, navedeno je u tekstu prijedloga ovih stranaka, piše Index.

Danas u 12 sati su stranke u katalonskom parlamentu počele su iznositi svoje prijedloge za rješenje krize u Španije.

Opozicione stranke u katalonskom parlamentu u Barceloni, Narodna stranka i Građani, poručile su da neće glasati o navedenom prijedlogu jer je protivan španskom ustavu i nezakonit.

Istovremeno u Madridu se danas održava sjednica španskog parlamenta, koji bi trebao odobriti izvanredne mjere u Kataloniji u skladu s člankom 155. ustava. Njima bi španska vlada preuzela upravljanje nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora. To uključuje uklanjanje aktuelne katalonske vlade.

Mjere bi mogle stupiti na snagu predvečer ili u subotu.

BBC je na Twitteru objavio i snimak trenutka kad je nezavisnost velikom većinom izglasana. Kako god završila priča o Kataloniji, u svakom slučaju riječ je o historijskom trenutku.