Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oluja fabien

Katastrofalno nevrijeme u Portugalu i Španiji, poginulo najmanje osam osoba (VIDEO)

nevrijeme

Dolazak oluje Fabien u subotu donio je novi krug snažnih vjetrova i obilne kiše u regiji, slično kao oluja Elsa koja je pogodila Iberski poluotok u srijedu

Dvije snažne oluje pogodile su Španiju i Portugal u protekla tri dana i usmrtile najmanje osam osoba te izazvale velike poplave i štete.

U andaluzijskom gradu Granadi muškarac je poginuo pri pokušaju da prijeđe nabujalu rijeku u autu, a službe su uspjele izvući tijelo surfera u pokrajini Huelva na jugozapadu Španije.

Ranije su agencije prenijele da je 32-godišnja Južnokorejka umrla u subotu od posljedica povreda pošto su na nju tokom jakog naleta vjetra pale krhotine s jedne zgrade u središtu Madrida.

Dolazak oluje Fabien u subotu donio je novi krug snažnih vjetrova i obilne kiše u regiji, slično kao oluja Elsa koja je pogodila Iberski poluotok u srijedu.

U petak je jedna osoba poginula u klizanju tla u pokrajini Asturias, a druga kada se na nju urušio zid kuće u Galiciji.

Treću su osobu odnijele vode u pokrajini Kastilja.

U Portugalu je jedan muškarac poginuo u mjestu Montijo blizu Lisabona u četvrtak pošto se stablo srušilo na njegov kamion.

Drugi muškarac poginuo je u mjestu Kastro Daire na sjeveru Portugala kada se srušila njegova kuća.

Portugalska civilna zaštita rekla je da obilne kiše i jaki vjetrovi ruše drveće te izazivaju poplave i štete na infrastrukturi.

Više od 250 osoba evakuirano je iz sela u središnjem Portugalu u subotu zbog nabujalih rijeka, objavila je portugalska novinska agencija Lusa.