Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povećali cijenu goriva

Kazahstanska vlada podnijela ostavku nakon protesta

Kazahstan_protesti_Twitter fena

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima i mjestima pogođenim protestima nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski sat i ograničenja kretanja

Kazahstanski predsjednik Kasim-Džomart Tokajev prihvatio je u srijedu ostavku vlade, saopćio je njegov ured, nakon što je povećanje cijene goriva u naftom bogatoj centralnoazijskoj zemlji izazvalo proteste u kojima je povrijeđeno skoro 100 policajaca.

Policija je upotrijebila suzavac i šok bombe kasno u utorak kako bi rastjerala stotine demonstranata s glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu bivše sovjetske republike, a sukobi su nastavljeni u srijedu.

Protesti su uzdrmali imidž bivše sovjetske republike kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koju je iskoristila da privuče stotine milijardi dolara stranih ulaganja u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

U razgovoru sa vršiocima dužnosti članova vlade, Tokajev je naredio njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cijena TNG-a i prošire ih na benzin, dizel i drugu “društveno važnu” potrošnu robu.

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cijena komunalnih usluga i subvencioniranje plaćanja kirije za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima i mjestima pogođenim protestima nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski sat i ograničenja kretanja.