Keefe: Beograd može da utiče na komplikovanu situaciju koja prijeti BiH

keef vucic

Ambasador Velike Britanije Denis Keefe izjavio je da Srbija ima važne veze s Bosnom i Hercegovinom.

On je dodao da je Beograd u mogućnosti da pokaže pozitivan uticaj na komplikovanu situaciju koja prijeti BiH zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

“Naš stav je da Republika Srpska može da organizuje referendume o pitanjima koja su u okviru nadležnosti njene Vlade. Ali ovde imamo posla s pitanjem koje je već riješeno na nivou Ustavnog suda BiH. Zbog toga smo zabrinuti i vjerujemo da bi to pitanje trebalo rješavati smireno i kroz dijalog”, izjavio je Keefe u intervjuu za dnevni list Politika.

Kif je dodao da su, u tom smislu, “svi glasovi prijatelja naroda u BiH veoma važni”.

On je dodao da Velika Britanija ima veoma važne interese u čitavom regionu i da je u njenom interesu da Balkan bude stabilan, uspješan i bezbjedan.

Govoreći o odnosu Srbije prema krizi u Ukrajini i eventualnim zahtjevima da Beograd uvede sankcije Moskvi, Keefe je rekao da je Srbija odlučila da postane članca EU i da je dio tog procesa da postane dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

“S moje tačke gledišta, to nije samo tehničko pitanje i stvar ispunjavanja forme, već i pitanje temeljnih vrijednosti oko kojih smo svi postigli saglasnost. Kada dođe do sporova među zemljama onda je važno da se vidi kada je reč o konkurenciji a kada o vrijednosnim pitanjima. Tako se i u slučaju Ukrajine Rusija ponijela na način koji je suprotan vrednostima koje dijele sve evropske države, ali i mnoge druge države svijeta koje neosporno smatramo demokratskim”, rekao je on.

Kif je rekao da ga različite pozicije oko uvođenja sankcija Rusiji “u ovom trenutku ne zabrinjavaju”.

“Evropska unija je to učinila, a Srbija nije. Ali to je odluka Vlade Srbije. U ovom trenutku te različite pozicije me ne zabrinjavaju. Brine me da li će se situacija pogoršati jer ono što je Rusija uradila s Krimom i Ukrajinom je u suprotnosti sa vrednostima koje baštinimo u EU. U potezima Rusije je problem, a ne u poziciji Brisela ili odnosu Srbije i Rusije. Šire posmatrano, mislim da Srbija vuče poteze koji su u njenom interesu i strateškom opredeljenju, a to je put ka članstvu u EU”, rekao je Keefe.