Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: Izbjeglička kriza u Evropi je globalni problem

kerry

Sjedinjene Američke Države (SAD) priliv izbjeglica sa Bliskog istoka u Evropu smatraju “globalnim problemom”, izjavio je američki državni sekretar John Kerry nakon sastanka sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom, javlja Anadolu Agency (AA).

“To nije problem nekog drugog. To je test za sve nas”, izjavio je na šef američke diplomatije na zajedničkoj konferenciji za medije sa njemačkim kolegom.

“SAD smatraju izbjegličku krizu globalnim problemom. Prvi udar su očito osjetili Jordan, Liban i Turska. Oni su ponijeli nevjerovatan teret ovih više od četiri godine rata”, izjavio je Kerry.

Naglasio je da je prioritet angažovanje na političkom rješenju u Siriji kojim bi se okončao rat i zaustavio priliv izbjeglica.

Evropa se suočava sa najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata. U bijegu iz ratom i siromaštvom pogođenih Sirije, Afganistana, Iraka i drugih zemalja te regije, izbjeglice i migranti ka Evropi idu izuzetno opasnim putem koji nazivaju “putem nade”.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je kako je u Evropu tokom 2015. godine putem kopna i mora došlo 1.005.504 izbjeglica, dok je od početka 2016. do sada na evropsko tlo kročilo njih više od 100.000.