Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: Odluka Velike Britanije o napuštanju EU neće utjecati na samit NATO-a

kerry

Američki državni sekretar John Kerry je u ponedjeljak u Briselu kazao da odluka Velike Britanije o napuštanju Evropske unije (EU) neće utjecati na samit NATO-a koji će se održati narednog mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, naglasio je kako nakon ove odluke svi očekuju da NATO igra još snažniju ulogu u svijetu.

Kerry i Stoltenberg su poručili da je NATO nakon odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju postao još važnija organizacija.

Američki državni sekretar je također dodao kako SAD imaju velika očekivanja o predstojećeg samita NATO-a koji će se održati 8. i 9. jula u Varšavi.

“Također, učešće EU-a kao i odnosi Velike Britanije i NATO-a su i dalje važni kao i uvijek”, istakao je Kerry.

Dodao je kako evropski političari ne trebaju imati osjećaj osvete prema Britancima nakon referenduma.

“Mislim da je veoma važno da ostanemo fokusirani na to kako da u ovom prijelaznom periodu niko ne izgubi glavu, da ne bude nekih osvetničkih poteza, već da nađemo načine da sačuvamo snagu koja će služiti interesima i vrijednostima koje su nas na početku i ujedinile”, rekao je Kerry.

Stoltenberg je prije današnjeg sastanka kazao da će samit NATO-a biti dobra prilika za jačanje ovog vojnopolitičkog saveza.

“Nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti EU smatram da je NATO postao još važniji kao platforma za saradnju između Evrope i Sjeverne Amerike, ali i za odbrambenu i sigurnosnu saradnju između evropskih NATO saveznika”, kazao je Stoltenberg.

Ranije je također potvrdio da će mjesto Velike Britanije unutar Alijanse ostati nepromijenjeno, uprkos tome što su građani te zemlje na referendumu glasali za izlazak iz EU-a.

Podsjetimo, na referendumu 23. juna građani Velike Britanije odlučili su da ne žele više biti dio Evropske unije.

Kerry se danas u Briselu susreće s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga putuje u London gdje će se susresti s britanskim čelnicima.