Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: Potrebno uvesti ograničenje letova u kritičnim dijelovima Sirije

John Kerry456

Američki državni sekretar John Kerry je u srijedu istakao kako je potrebno uvesti ograničenje letova u kritičnim dijelovima ratom pogođene Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom sastanka o krizi u Siriji, održanog u Vijeću sigurnosti UN-a, Kerry se osvrnuo na napade sirijskog režima i ruskih snaga na aktiviste u humanitarnim organizacijama kao i na civilno stanovništvo u Siriji.

“Danas s vama želim podijeliti određene informacije. Uprkos dogovoru o primirju, u večernjim satima jučer su od posljedica zračnog napada u blizini Halepa poginula četiri humanitarca koji su bili angažovani u jednoj zdravstvenoj ustanovi. A znamo da su tokom noći na ovom području aktivni samo avioni koji pripadaju dvjema zemljama, Rusiji i Siriji. U ponedjeljak je također u gnusnom napadu na humanitarni konvoj, koji je dobio dozvolu za prolazak, poginulo 20 humanitaraca. Ovaj napad je zadao težak udarac naporima koje činimo kako bi u Siriji uspostavili mir te je probudio duboku sumnju da se Rusija i Assadov režim drže obećanja koja su dali u Ženevi”, kazao je Kerry.

Dotakao se i zahtjeva da se u Siriji uspostavi zona zabrane letova, naglasivši da je potrebno uvesti ograničenja letova u kritičnim dijelovima Sirije.

Dodao je također kako je potrebno primijetiti razliku između legitimne opozicije u Siriji i organizacija kao što su al-Nusra i ISIS.

“Moguće da se ograniče letovi sirijskih vojnih aviona u područjima gdje se nalazi legitimna opozicija. Moramo donijeti ograničenje letova”, istakao je Kerry.

Inače, u New Yorku se danas održava sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem se raspravlja o posljednjim dešavanjima u Siriji.