Kerry s Putinom: Obnoviti i ojačati odnose između SAD i Rusije

kerry lavrov

Američki državni sekretar John Kerry sastao se danas u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom prilikom čega je izrazio nadu da bi Washington i Moskva mogli smanjiti svoje razlike o pitanju Sirije i Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry je izrazio nadu da će razgovori s ruskim zvaničnicima biti konstruktivni te da će omogućiti nacijama da pronađu put kako bi se “obnovili i ojačali odnosi između SAD i Rusije”.

Kerry je pozdravio prekid vatre u Siriji u čijem su sklapanju posredovale upravo SAD i Rusija, istakavši kako je “omogućilo Sirijcima da okuse i pomirišu mogućnosti toga šta znači manje nasilja i prime humanitarnu pomoć”.

“Američki zvaničnici očito imaju neke ideje u vezi ovog i kako najefikasnije možemo napraviti napredak u Ženevi te početi veoma ozbiljan i težak posao tranzicije”, rekao je Kerry, govoreći o sirijskim mirovnim pregovorima u Ženevi.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u četvrtak u Moskvi da je krhko primirje u Siriji smanjilo obime nasilja u toj zemlji, ali kako želi nova ublažavanja sukoba kao i veći priliv humanitarne pomoći.

Odnosi između Moskve i Washingtona u posljednjih su nekoliko godina oslabili zbog neslaganja oko sukoba u Ukrajini i Siriji, a Kerry je ranije danas, tokom susreta s ruskim kolegom Sergeyom Lavrovom, istakao kako smatra da je svaka njegova posjeta Rusiji pomogla ponovnom učvršćivanju međusobnih veza između dviju zemalja.

S tim se složio i Lavrov, koji je kazao da je američko-ruska suradnja u Siriji urodila plodom.

SAD i Rusija su postigle dogovor o primirju u Siriji, koje je 27. februara stupilo na snagu. Primirje se ne odnosi na terorističke organizacije ISIS i Front al-Nusra, ogranak Al-Kaide.