Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: SAD nikoga ne krije niti nekom nešto obezbjeđuje

kerry

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry izjavio je kako će SAD razmotriti zahtjev Turske za izručenje vođe terorističke organizacije FETO/PDY Fetullaha Gulena, koji će doći iz Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry se iz Luksemburga pridružio programu “State of the Union”, prikazanom na CNN-u, u kojem je govorio o pokušaju državnog udara u Turskoj kao i izručenju Gulena.

“SAD nikog ne krije niti nekom nešto obezbjeđuje. Ono što mi govorimo jeste, ponudite nam dokaze. Nama je potrebna čvrsta pravna osnova kojom će biti zadovoljeni uslovi izručivanja”, rekao je Kerry dodavši kako još uvijek nisu dobili zvanični zahtjev iz Turske.

On je naglasio kako su turski zvaničnici spremili te dosjee i da su rekli kako će u najkraćem roku oni biti predati pravosudnim institucijama SAD-a. Kerry je istakao kako čekaju da dobiju pravni zahtjev i da će razmatrati da li dokazi odgovaraju uslovima za izručenje.

– Turske vlasti sprovode potrebnu istragu –

Kerry je kazao kako ne znaju detalje vezane za pokušaj državnog udara u Turskoj koji su izveli vojnici odani terorističkoj organizaciji FETO, da turske vlasti sprovode potrebnu istragu i da će odgovorni biti pronađeni.

Ministar vanjskih poslova SAD-a je izjavio da SAD nema nikakve veze sa pomenutim pokušajem državnog udara.

Američki ministar je podsjetio da će ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i ministar odbrane Turske Fikri Isik posjetiti SAD i da će s oba ministra biti govora o detaljima nekoliko pitanja.