Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry u Kataru brani sporazum s Iranom

john-kerry111

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry boravi u posjeti Kataru, gdje razgovara s predstavnicima arapskih zemalja koje su zabrinute zbog nuklearnog sporazuma svjetskih sila s Iranom.

Kerry je prije Katara boravio u Egiptu, gdje je također govorio u prilog sporazuma postignutog s Iranom prošlog mjeseca u Beču. Sunitske muslimanske zemlje strahuju od povećanog samopouzdanja šiitskog Irana.

Američki državni sekretar je u Kairu priznao negativnu ulogu Irana, ali je rekao da će stvari bili lakše ako Teheran ne bude mogao da razvija nuklearno oružje.

– Iran se bavi destabilizirajućim aktivnostima u regiji, i to je razlog zašto je toliko važno da se osigura da iranski nuklearni program ostane miran – rekao je novinarima na zajedničkoj konferenciji s ministrom vanjskih poslova Egipta Samehom Shoukryijem.

Kerry će se u Dohi odvojeno sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel Al-Jubeirom da bi razmotrili situaciju u Siriji i Iranu.