Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: Većinu hemijskih napada izvodi sirijski režim

John_Kerry

Američki državni sekretar John Kerry upozorava da je strpljenje međunarodne zajednice na izmaku zbog činjenice da većinu hemijskih oružja u ratu u Siriji koriste snage režima predsjednika Bashara al-Assada, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry je na dnevnom brifingu za novinare govorio video linkom iz bolnice u Bostonu u kojoj se oporavlja nakon nedavnog pada sa bicikla u Švicarskoj.

Osvrnuvši se na rat u Siriji, Kerry je kazao da postoje pouzdani dokazi da se snage sirijskog režima koriste zabranjeni klorin gas kao oružje i da je jasno da većinu napada hemijskih oružjem izvodi upravo režim.

“Postoji mogućnost da su takve napade izvodili i pobunjenici, ali u manjoj mjeri, većinu ih izvodi režim. Ti napadi se izvode avionima i helikopterima, a njih pobunjenici nemaju“, kazao je Kerry.

Na upit novinara o tome šta međunarodna zajednica čini o tom problemu u Siriji, Kerry je kazao da je jučer razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i da se nada da će Lavrov o tome ponovo razgovarati sa sirijskim predsjednikom Assadom.

“Svi gubimo strpljenje zbog toga što Assad u velikoj mjeri i bez imalo morala koristi oružje protiv svog naroda“, kazao je Kerry i dodao da Damask izaziva sve više nezadovoljstva i ljutnje međunarodne zajednice.

Kerry tvrdi da Assadov režim nije ništa uradio protiv terorističke organizacije koja je aktivna u Siriji, već da umjesto napada na teroriste, izvodi napade na civile.

“O ovome sam posebno razgovarao sa Lavrovom i to će biti sve intenzivnija tema. Trenutno ulažemo velike napore u diplomatskom smislu“, kazao je Kerry.