Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kevin Rudd povukao kandidaturu za generalnog sekretara UN-a

Kevin Rudd12

Bivši australski premijer Kevin Rudd povukao je svoju kandidaturu za generalnog sekretara UN-a nakon što ga je sadašnji premijer Malcolm Turnbull proglasio neprikladnim za tu dužnost i odbio podržati njegovu kandidaturu.

Konzervativni čelnik Turnbull opovrgnuo je navode da je politika odigrala ulogu u odluci njegove vlade da ne podrži bivšeg laburističkog čelnika, koji je zatražio od vlade da ga imenuje kandidatom Australije.

Kandidatima je potreban pristanak njihove vlade.

“Vjeruje li vlada, vjerujemo li mi, vjerujem li ja kao premijer da je Rudd prikladan za tu ulogu? Moja je procjena da nije”, rekao je Turnbull novinarima u Canberri, prenosi Hina.

Rudd, koji govori mandarinski i vodi u New Yorku institut o azijskoj politici, bio je šef australske laburističke vlade od 2007. do 2010. a potom ponovno 2013. na nekoliko mjeseci.

Njegov ured je saopćio da on povlači svoju kandidaturu.

“Vladino imenovanje ne bi dalo Rudu poziciju nego bi mu omogućilo da uđe u utrku s 12 ostalih kandidata iz cijelog svijeta”, navodi se u saopćenju njegova ureda.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo bi se do oktobra složiti oko jednog kandidata kojeg će predstaviti Skupštini kako bi ova potvrdila taj odabir. Nasljednik Ban Ki-moona trebao bi preuzeti dužnost 1. januara iduće godine.

Trenutno je glavni favorit za nasljednika Ban Ki-moona Antonio Guterres, bivši premijer Portugala i bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, koji je vodio nakon prvog kruga tajnog glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a 22. jula.