Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Khan upozorio na porast rasističkih i ksenofobičnih napada

sadiq-khan

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan upozorio je danas britansku javnost o porastu rasističkih i ksenofobičnih napada na muslimane nakon historijske odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako prenosi britanski “The Guardian”, Khan je danas izjavio da je “šokiran ksenofobičnim napadima na pripadnike njegove vjerske skupine u proteklih nekoliko dana”.

Khan, koji se već mjesec dana nalazi na mjestu gradonačelnika britanske prijestolnice i prvi je musliman na tom mjestu, rekao je da je izdao upozorenje policiji zbog rasno motivisanih incidenata.

“Važno je da se suprotstavimo bilo kojoj vrsti zločina iz mržnje i zlostavljanja onih koji su iskoristili prošlosedmični referendum kao pokriće da nas podijele međusobno. Zatražio sam od policije da bude posebno oprezna sada i pozivam sve stanovnike Londona da se ujedine u ovom našem velikom gradu. Imat ćemo nultu stopu tolerancije na bilo kakve ispade mržnje”, rekao je Khan.

Gradsko vijeće Londona također se oglasilo saopćenjem u kojem tvrdi da je Khan “veoma zabrinut zbog trenutne rasne netrpeljivosti” koju je izazvao Brexit.

Na održanom referendumu oko 60 posto stanovnika Londona izjasnilo se kako želi da njihova zemlja ostane u EU. Procjenjuje se da London naseljava oko 850.000 građana koji su rođeni u drugim zemljama EU, najviše Poljaci i Irci.

Upozorenja Khana uslijedila su nakon što je proteklog vikenda policija uhapila 30-godišnjeg Thomasa Johnsona optuženog za narušavanje javnog reda i mira te rasizma nakon što je napravio incident ispred džamije u Birminghamu. Policija je od njega, prije hapšenja, zaplijenila transparent sa uvredljivim sloganima upućenih muslimanima. Proteklog vikenda također na zgradi poljske zajednice u Hammersmithu osvanuo je rasistički grafit.

Khan je dodao da građane koji su glasali za Brexit ne bi trebalo “satanizovati”.

“Važno je ne demonizirati 1,5 stanovnika Londona koji su glasali za izlazak iz EU, ne smije ih se optuživati. Moramo poštovati odluke i raditi zajedno”, poručio je Khan.