Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kijev i pobunjenici započeli povlačenje tenkova u regiji Doneck

ukrajina

Ukrajinska vojska i proruski separatisti su saopćili u utorak da su započeli povlačenje tenkova i drugog oružja u proruskoj separatističkoj regiji Donjeck nakon što su završili ovaj proces u susjednoj pobunjeničkoj regiji Lugansk.

– Danas (utorak) počinjemo povlačenje tenkova, topova kalibra manjeg od 100 milimetara i minobacača do 120 milimetara – rekao je Leonid Matjuhin, glasnogovornik ukrajinske vojske.

Povlačenje je počelo u zoni Debalcev, strateškom gnijezdu koje povezuje glavne pobunjeničke gradove Donjeck i Lugansk i koje predstavlja poprište oštrih borbi prije nego što pređu pod kontrolu separatista u februaru, precizirao je on.

– Povlačenje je počelo u Debalcevu – rekao je za novinsku agenciju AFP visoki zvaničnik separatističke republike Donjeck Eduard Basurin.

U srijedu, pobunjenici će povući tenkove u blizini Novoazovska, grada koji kontroliraju na obalama Azovskog mora, u blizini strateške luke Mariupolj, posljednji veliki grad u zoni sukoba koji kontrolira ukrajinska vlada.

– Nakon Novoazovska, to će biti Donjeck – dodao je Eduard Basurin.

Ovo povlačenje oružja, prije svega u regiji Lugansk, zatim Donjeck, predviđeno je sporazumom zaključenim krajem septembra između zaraćenih strana da bi se konsolidiralo primirje koje se globalno poštuje već šest sedmica.

Nije zabilježen nijedan napad na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata, osim što je jedan ukrajinski vojniuk poginuo i drugi povrijeđen kada su nagazili na minu, saopćila je ukrajinska vojska.

Eksplozivne naprave su posljednjih mjeseci uzrok većine pogibija vojnika i civila u zoni sukoba, u kojem je poginulo više od 8.000 ljudi od njegovog izbijanja u aprilu 2014. godine.