Globus

rat u ukrajini

Kijev priprema veliku protuofanzivu, HIMARS već uveliko odrađuje posao

24/07/2022

Raketiran je Darjivski most preko rijeke Ingulec kojim se ruske snage koriste za opskrbu, nekoliko dana pošto je pogođen i važan most preko obližnjeg Dnjipra, rekao je savjetnik oblasnog guvernera koji je na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom

Ukrajina je raketirala most u okupiranoj Hersonskoj oblasti na Crnome moru kojim se ruske snage koriste kao logističkim koridorom dok Kijev priprema veliku protuofanzivu, rekao je ukrajinski regionalni čelnik.

Raketiran je Darjivski most preko rijeke Ingulec kojim se ruske snage koriste za opskrbu, nekoliko dana pošto je pogođen i važan most preko obližnjeg Dnjipra, rekao je savjetnik oblasnog guvernera koji je na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

“Svaki most je slaba tačka u logistici i naše oružane snage uspješno uništavaju neprijateljski sustav. Ovo još nije oslobađanje Hersona, ali je ozbiljan korak u tom smjeru”, napisao je zvaničnik Serhij Klan na Facebooku.

Zamjenik čelnika regionalne vlasti koju su postavili Rusi rekao je da je most pogođen sa sedam raketa sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), ali je još upotrebljiv.

Ove izjave dviju strana agencija Reuters nije mogla provjeriti iz neovisnih izvora. Ukrajina se koristi oružjem dugog dometa koje joj šalje Zapad kako bi gađala ruske logističke koridore i skladišta streljiva nastojeći preokrenuti tijek rata i pripremiti se za protuofenzivu u Hersonskoj oblasti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.