Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjevernokorejski lider

Kim Jong-un: Neće više biti ratova zahvaljujući nuklearnom oružju Sjeverne Koreje

Kim Jong Un

Sjevernokorejski lider je naglasio da je zemlja razvila nuklearno naoružanje kako bi imala “apsolutnu snagu” za izbjegavanje novog oružanog sukoba

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un rekao je da neće više biti ratova pošto je nuklearno oružje te zemlje garant njihove bezbjednosti i budućnosti uprkos spoljnom pritisku i vojnim prijetnjama, javili su danas državni mediji.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodi da je Kim Jong-un komentar iznio tokom proslave 67 godina od kraja Korejskog rata 1950/53. godine.

Sjevernokorejski lider je naglasio da je zemlja razvila nuklearno naoružanje kako bi imala “apsolutnu snagu” za izbjegavanje novog oružanog sukoba, čime je ukazao na odbrambenu prirodu programa.

Kim Jong-un je govor održao u vrijeme kada su u zastoju razgovori pokrenuti s ciljem uništenja nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Sjevernokorejski lider sreo se sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom prvi put 2018. godine u Singapuru čime su bile ojačane nade da će pregovori dovesti do prestanka nuklearne prijetnje.

Međutim, njihov drugi samit 2019. godine u Vijetnamu i kasniji sastanci su propali bez dogovora.