Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjevernokorejski čelnik

Kim Jong-un spreman obnoviti telefonsku liniju sa Južnom Korejom

Pyongyang je u augustu prekinuo telefonske linije u znak protesta protiv južnokorejsko-američkih vojnih vježbi

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da je spreman obnoviti telefonsku liniju za komunikaciju s Južnom Korejom, u mogućoj ponudi pomirenja.

Također je optužio Sjedinjene Države da predlažu razgovore bez promjene “neprijateljske politike” prema sjeveru.

Pyongyang je u augustu prekinuo telefonske linije u znak protesta protiv južnokorejsko-američkih vojnih vježbi.

Najnoviji komentari Kima izrečeni su tokom godišnje sjednice parlamenta u Pyongyangu.

“SAD proklamiraju” diplomatski angažman “… ali to je ništa više od sitnog trika za prevaru međunarodne zajednice i skrivanje njezinih neprijateljskih djela i produženje neprijateljske politike koju slijede uzastopne američke administracije”, objavila je Kimovu izjavu sjeverenokorejska novinska agencija KCNA.

U izvještaju KCNA navodi se da je “[Kim Jong-un] izrazio namjeru pobrinuti se da se komunikacijske linije Sjever-Jug koje su bile prekinute zbog pogoršanih međukorejskih odnosa ponovo uspostave od početka oktobra”.

“[Ali] o stavu južnokorejskih vlasti zavisi hoće li se međukorejski odnosi obnoviti ili će nastaviti zadržavati pogoršanje sadašnjeg stanja”, navodi KCNA.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su još uvijek u ratu jer nije postignut mirovni sporazum kada je Korejski rat završio 1953. godine.

Telefonske linije za komunikaciju između dvije države prekinute su i obnovljene nekoliko puta u posljednjih nekoliko godina.

Godine 2020. nakon neuspjelog summita između Sjevera i Juga, Pyongyang je digao u zrak međukorejski granični ured izgrađen za poboljšanje komunikacije, podsjeća BBC.