Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider Sjeverne Koreje

Kim Jong Un u blindiranom vozu ušao u Rusiju radi sastanka s Putinom (VIDEO)

kim

Blindirani voz koji je prevozio Kim Jong Una stao je na željezničkoj stanici u mjestu Khasan nakon što je prešao granicu s Rusijom

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u srijedu je prešao granicu s Rusijom, u svojoj prvoj posjeti toj zemlji koja ima za cilj pridobiti podršku predsjednika Vladimira Putina Sjeveru u vrijeme dok su nuklearni pregovori s Washingtonom ušli u slijepu ulicu.

Očekuje se da se Kim predstavi kao ozbiljan svjetski akter na prvom sastanku s ruskim čelnikom u četvrtak, i da istovremeno zatraži pomoć od ključne saveznice u ublažavanju ekonomskog pritiska SAD-a i međunarodnih sankcija.

Mladi čelnik sastat će se s Putinom u ruskoj pacifičkoj luci Vladivostoku, dok će na vrhu dnevnog reda njihovih razgovora biti ćorsokak u pregovorima Pyongyanga i Washingtona, saopćio je savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov.

– U proteklih nekoliko mjeseci situacija oko poluotoka donekle se stabilizirala, zahvaljujući velikim dijelom inicijativi Sjeverne Koreje na prekidu raketnih proba i zatvaranju svog postrojenja za nuklearne probe – izjavio je Ušakov novinarima.

– Rusija namjerava pomoći na svaki mogući način na cementiranju tog pozitivnog trenda – kazao je.

Blindirani voz koji je prevozio Kim Jong Una stao je na željezničkoj stanici u mjestu Khasan nakon što je prešao granicu s Rusijom.

Kim je, noseći crno odijelo i crni šešir, izašao iz voza koristeći mobilne drvene stepenice, prikazali su televizijski snimci.

Njega su pozdravile djevojčice u ruskim nacionalnim nošnjama, noseći bukete cvijeća i ponudivši mu hljeb i sol, u tradicionalnoj ruskoj gesti gostoprimstva za počasne goste.

On je potom obišao Kuću rusko-korejskog prijateljstva smještenu na stanici, izgrađenoj u 1986. uoči posjete njegovog pokojnog djeda Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje, koji je preminuo u 1994., javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Dok je Kim sjedio radi kratkih razgovora s ruskim zvaničnicima, fotograf njegovog pokojnog oca i prethodnog sjevernokorejskog čelnika im Jong Ila, postavio se na stolu između dvije delegacije.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA javila je ranije da je Kim krenuo u Rusiju u pratnji ključnih savjetnika, među kojima su ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho i veteran u nuklearnim pregovorima Choe Son Hui.

Kim nastoji pridobiti podršku Moskve nakon što njegov drugi susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Hanoju u februaru nije uspio premostiti razlike oko američkih zahtijeva Pyongyangu na denuklearizaciji i zahtijeva Sjevera Washingtonu da ukine sakcije, prenosi Reuters.