Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kim konačno otkrio šta je cilj “nuklearnog ludila”

koreja kim

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je da je njegova zemlja veoma blizu završetka nuklearnog programa.

On je istakao i da, uprkos međunarodnim sankcijama, krajnji cilj ostaje uspostavljanje “jednakosti snaga” sa SAD, prenijela je agencija KCNA.

“Krajnji cilj je postizanje jednakosti snaga sa SAD i tako učiniti da se američki lideri više nikada ne usude da razmatraju vojnu opciju protiv Demokratske Narodne Republike Koreje”, rekao je Kim Jong Un.

On je ocijenio da je lansiranje rakete srednjeg dometa “hvasong-12” juče ujutru bilo uspješno i da je ojačalo “nuklearne kapacitete” Sjeverne Koreje.

“Blizu smo ostvarenja cilja. Jasno smo pokazali tim velikim nacionalističkim silama kako naša zemlja postiže cilj isporuke nuklearnog oružja uprkos njihovim neograničenim sankcijama i blokadi”, izjavio je Kim nekoliko sati pošto je Vijeće sigurnosti juče popodne “čvrsto osudilo” raketnu probu.

U saopštenju sa sednice održane iza zatvorenih vrata, Vijeće sigurnosti je zatražilo od Pjongjanga da “odmah obustavi” sve “skandalozne i visoko provokativne akte”.

“Te akcije nisu pretnja samo za region već i za sve članice UN”, navodi se u saopštenju.

Posle, prema navodima Pjongjanga uspješne, probe hidrogenske bombe, Vijeće sigurnosti je u ponedeljak glasalo za nove sankcije Severnoj Koreji kojima je ograničen izvoz nafte i naftnih derivata iz te zemlje kao i zabrana kupovanja tekstilnih proizvoda.