Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna koreja

Kim naredio punu borbenu gotovost vojske, Trump mu odgovorio

Kim_Jong_Un2

Sjeverna Koreja je juče ispalila dva projektila kratkog dometa i tokom vikenda je ispalila niz raketa

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un naredio je da vojska stupi u punu borbenu gotovost, javili su danas lokalni mediji.

“Lider Kim je naglasio potrebu da se dodatno pojačaju sposobnosti odbrambenih jedinica u isturenim dijelovima i na zapadu države radi sprovođenja borbenih zadataka i održanja pune borbene gotovosti zbog odgovora na svaku situaciju”, javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Prema navodima agencije, Kim je istakao da su “mir i bezbjednost države jedino garantovani snažnom fizičkom snagom kojom se može braniti suverenitet”.

Sjeverna Koreja je juče ispalila dva projektila kratkog dometa i tokom vikenda je ispalila niz raketa. To su prva slična dejstva od novembra 2017. godine, kada je Pjongjang ispalio interkontinentalnu balističku raketu.

Južna Koreja smatra da se radi o očiglednom protestu Pjongjanga zbog neuspjelog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u Vijetnamu u februaru.

Analitičari ističu da raketne probe ukazuju na to da je Sjeverna Koreja ozbiljna u namjeri da pod borbenu gotovost stavi veliki broj projektila.

Američke snage su potom izvršile probno ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete iznad Pacifika i još jedne sa podmornice kod obale Floride.

Vašington je saopštio da zaplijenjen jedan sjevernokorejski teretni brod jer je umiješan u ilegalni transport uglja. Američki zvaničnici su istakli da pljenidba nije povezana sa raketnim probama Sjeverne Koreje.

Trump: Niko nije sretan “zbog lansiranja raketa”

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da ‘niko nije sretan’ jer je Sjeverna Koreja podigla napetost u vezi budućih pregovora o upotrebi nuklearnog oružja, nakon što je ispalila dva projektila kratkog dometa.

Trumpov drugi sastanak s čelnikom Sjeverne Koreje Kimom Jong Unom u februaru u Hanouju prekinut je bez dogovora ili čak zajedničke izjave, obzirom da se dvojica predsjednika nisu uspjela dogovoriti.

Od tada je Kim optužio Washington da djeluje u ‘lošoj namjeri i dao mu mogućnost izmjene pristupa do kraja godine’.