Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sigurnosni razlozi

Kina i Etiopija obustavili letove Boeingovih aviona

ET302 snimke s lica mjesta2

Nakon jučerašnje avionske nesreće u Etiopiji, kineske vlasti naredile su prizemljavanje najmanje 96 aviona Boing 737-8 MAX

Kineske vlasti naredile su kompanijama u toj zemlji da privremeno obustave sve letove na kojima se koriste Boeing avioni, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupno 157 putnika i članova posade poginulo je jučer u avionskoj nesreći koja se dogodila kod Addis Ababe. Avion Boeing 737-8 kompanije Ethiopian Airlinesa srušio se nedugo nakon polijetanja iz Addis Ababe ka Nairobiju.

Ured za civilnu avijaciju Kine danas je saopćila da je isti Boeingov avion imao sličnu nesreću i u oktobru prošle godine u Indoneziji.

Iz Ureda su pozvali sve kineske kompanije da privremeno obustave upotrebu Boeingovih modela Boeing 737-8.

Kineske kompanije neće koristiti te Boingove avione dok se ne dobiju garancije da ne postoje sigurnosni rizici.

Kineske aviokompanije u upotrebi imaju ukupno 96 aviona Boing 737-8 MAX.

Među stradalnicima u jučerašnjoj avionskoj nesreći u Etiopiji su bili državljani 35 zemalja, uključujući i osmoro državljana Kine.

Ethiopian Airlines prizemljio sve avione Boeing 737 Max 8

Ethiopian Airlines je prizemljio preostala četiri aviona Boeing 737 Max 8 iz sigurnosnih razloga.

Glasnogovornik Ethiopian Airlinesa Asrat Begashaw izjavio je danas kako je aviokompanija odlučila da prizemlji preostala četiri 737 Max 8 aviona “kao dodatnu mjeru sigurnosti”, iako još nije poznato šta je uzrokovalo pad njihovog aviona u nedjelju.

Ethiopian Airlines je koristio pet novih aviona 737 Max 8 i očekivao isporuku još 25 aviona tog tipa.

Begashaw je rekao kako je portaga za ostacima tijela i olupinom aviona nastavljena. Prema njegovim riječima, forenzičari iz Izraela su doputovali u Etiopiju kako bi pomogli u istrazi.

Putnički avion kompanije Ethiopian Airlines srušio se u nedjelju nedugo nakon polijetanja na redovnom letu iz Addis Ababe u Nairobi. Etiopijska državna televizija javlja da je u nesreći poginulo svih 149 putnika i osmoro članova posade. Isti izvor je javio da su među stradalnicima bili državljani najmanje 33 države.

Uzrok pada putničkog aviona Boeing 737 Max 8 još uvijek nije poznat. Riječ je o novom avionu koji je kompanija kupila u novembru prošle godine.