Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina izvela nove vojne vježbe: Ovo je priprema za rat

kina avion333

Kineske zračne snage održale su novi krug vojnih vježbi u spornom Južnom kineskom moru i u zapadnom dijelu Tihog okeana nakon što su prošle pored južnih japanskih otoka, objavila je kineska vojska.

Kina prolazi proces ambiciozne vojne modernizacije usredotočen na zračne snage i mornaricu.

Peking ponavlja kako nema neprijateljskih namjera, ali kinesko zveckanje oružjem u prometnom morskom putu Južnog kineskog mora oko Tajvana diže tenzije u regiji i u Washingtonu, prenosi Hina.

Zračne snage su saiopćile kako su bombarderi H-6K i borbeni avioni Su-30 i Su-35 uz ostale letjelice obavili borbene patrole iznad tog mora te vježbe u Tihom okeanu, nakon što su prošle tjesnac Miyako koji se nalazi između dva južna japanska otočića.

Nije objavljeno kad su se vježbe održale niti na kojem tačno području.

Razarač američke mornarice se u petak u operaciji “slobode navigacije” približio oko 12 nautičkih milja umjetnom otočiću koji je Kina izgradila u Južnom kineskom moru, što je izazvalo osudu Pekinga koji tvrdi da polaže pravo na većinu tog morskog prolaza.

Slanje Su-35 aviona iznad tog područja korak je prema snažnijoj sposobnosti kineske vojske da se bori na pučini, objavile su zračne snage na svom blogu.

Dodale su kako je prelijetanje tjesnaca Miyako koji se nalazi sjeveroistočno od Tajvana, otoka koji Kina smatra svojim teritorijem, u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom i praksom.

“Vježbe zračnih snaga su probe za buduće ratove i najizravnija priprema za sukob”, stoji u saopćenju te se zaključuje da što više vježba Kina odradi daleko od svojih obala, to će biti bolje pozicionirana kao “važna sila za upravljanje i kontroliranje kriza, sprječavanje ratova i pobjeđivanje u sukobima”.