Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina likuje, uvjereni da će ojačati sa Trumpom u Bijeloj kući

obama-xi

Ambiciozni ekonomski i vojni planovi Kine mogli bi u narednim mjesecima biti ostvareni i ova zemlja očekuje da će značajno ojačati u geostrateškom smislu na azijskim prostorima, nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima u SAD-u, piše CNN.

Kineska državna televizija uopšte nije prenosila pobjednički govor Donalda Trumpa, a predsjednik Xi također je potpuno izignorisao američke izbore. On je na državnoj televiziji tokom izbora u SAD-u govorio o svemirskom programu Kine i velikim ulaganjima u ovaj sektor.

Analitičari procjenjuju da se iza ovog postupa krije jasna i mudra poruka kineskih vlasti svojim građanima: “ne zanimaju nas ostale nacije, već samo uzdizanje naše države”.

Urednica BBC-a Carrie Gracie piše da kineski predsjednik kada nije u javnosti vjerovatno likuje zbog pobjede Trumpa, budući da je kandidatura Trumpa bila jedan od osnovnih razloga velike političke podijeljenosti u SAD-u. To zapravo odgovara Kini kao jednostranačkom političkom sistemu.

Analitičari procjenjuju da kada je riječ o ekonomskom nadmetanju sa Kinom, Trump neće uspjeti u svojim planovima da uvede dodatne namete za uvoz kineskih proizvoda, jer su slične ekonomske politike usmjerene protiv Kine predlagali i drugi predsjednici SAD-a dok su vodili svoje predizborne kampanje, ali se ništa od toga nikada nije materijalizovalo.

Na vojnom polju, očekivanja su da će Kina značajno uspjeti ojačati svoj položaj u Aziji, budući da je Trump ranije izjavio da saveznici SAD-a kao što su Japan i Južna Koreja trebaju plaćati Amerikancima više za vojnu protekciju koju su im pružali u proteklim godinama.