Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zveckanje oružjem

Kina najavila nultu toleranciju prema “separatističkim aktivnostima” na Tajvanu

kina tw

Kineski Ured za tajvanska pitanja u srijedu je objavio bijeli papir u kome izlaže kako namjerava da integrira otok kroz niz ekonomskih inicijativa i vojni pritisak

Kina je u srijedu objavila da će imati nultu toleranciju prema “separatističkim aktivnostima” na Tajvanu i da će osvojiti samoupravni otok i silom ukoliko to bude potrebno.

Upozorenje Pekinga, koji smatra Tajvan vlastitom teritorijom, uslijedilo je nekoliko dana nakon kineskih vojnih vježbi bez presedana u blizini otoka poduzetih nakon posjete predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

Pelosi je u prošloj sedmici posjetila Tajvan, i to je bila posjeta najviše rangiranog američkog dužnosnika u posljednjim decenijama uprkos oštrim upozorenjima Kine, koja nastoji da drži Tajpeh izoliranim na svjetskoj pozornici.

Kineski Ured za tajvanska pitanja u srijedu je objavio bijeli papir u kome izlaže kako namjerava da integrira otok kroz niz ekonomskih inicijativa i vojni pritisak.

-Spremni smo da stvorimo golemi prostor za miroljubivu reunifikaciju, ali nećemo ostavljati prostor za separatističke aktivnosti u bilo kojoj formi – navodi se u dokumentu, prenosi AFP.