Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina tvrdi da se Kim Jong Un obavezao na denuklearizaciju

Kim _Jong_Un

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obećao je svoje obavezivanje na denuklearizaciju Korejskog poluotoka, saopćila je Kina u srijedu nakon njegovog sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom, koji je obećao da će Kina ispoštovati prijateljstvo sa svojim izolovanim susjedom.

Nakon dvodnevnih speklulacija, Kina i Sjeverna Koreja su potvrdile da je Kim doputovao u Peking i da se sastao s Jingpingom tokom, kako je Kina nazvala, nezvanične posjete od nedjelje do srijede.

To je prva Kimova posjeta inostranstvu otkako je preuzeo vlast 2011. godine, dok analitičari vjeruju da je to priprema za predstojeće samite s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA nije pomenula Kimovo obećanje o denuklearizaciji, niti njegov očekivani sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je planiran za maj.

Kina je tradicionalno najbliži saveznik izolovane Sjeverne Koreje, ali su odnosi između dviju zemalja narušeni nastojanjima Sjeverne Koreje da dođe do nuklearnog oružja i kineskom podrškom sankcijama UN-a.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova navelo je dugačku Kimovu izjavu u kojoj poručuje Jingpingu da je situacija na Korejskom poluotoku počela da se poboljšava jer je Sjeverna Koreja pokrenula inicijativu na ublažavanju napetosti i iznijela je prijedloge za razgovore.

– Naš je čvrsti stav da se obavežemo na denuklearizaciju poluotoka u skladu s voljom pokojnog predsjednika Kim Il Sunga i pokojnog generalnog sekretara Kim Jong Ila – izjavio je Kim Jong Un, saopćilo je ministarstvo.

– Sjeverna Koreja spremna je da razgovara sa Sjedinjenim Državama i održi samit dviju zemalja – tvrdi Kim.

– Pitanje denuklearizacije Korejskog poluotoka može se riješiti ukoliko Južna Koreja i Sjedinjene Države dobrom voljom odgovore na naše napore, stvore atmosferu mira i stabilnosti istovremeno poduzimajući konkretne i sinhronizirane mjere na ostvarenju mira – izjavio je Kim, prenosi agencija Reuters.