Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina upozorila SAD da se drži podalje od njene teritorije

kina

Ministarstvo odbrane Kine negiralo je navode o opasnom presretanju američkih aviona kineskih zračnih snaga iznad Istočnokineskog mora i upozorilo zvanični Washington da se drži podalje od njene suverene teritorije, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju Ministarstva navodi se kako su kineski piloti adekvatno i u skladu sa zakonima postupili po zadatku, a da se nije radilo o opasnim manevrima, kako je to predstavila američka strana.

“Vojne snage Sjedinjenih Američkih Država mora obustaviti destabilizirajuće, neprofesionalne i neprijateljske aktivnosti na području Istočnokineskog mora”, poručio je zvanični Peking.

Tenzije na relaciji između Pekinga i Washingtona intenzivirane su u nedjelju kada su vojni kineski avioni J-10 spriječili američkog izviđača EP-3 spriječili da uđe u kineski zračni prostor.

U saopćenju kineskog Ministarstva se također navodi da su američki izviđači ugrozili nacionalnu sigurnost Kine i rizikom izazivanja nesreće u zraku u opasnost stavili pilote obje zemlje.