xi jinping

Kineski predsjednik obećao miroljubivu “reunifikaciju” Kine i Tajvana

Kina_Xi_Jinping _Kongres_Xinhua

Govoreći u pekinškoj Velikoj dvorani naroda, Xi je izjavio da kineski narod ima “slavnu tradiciju” u suprotstavljanju separatizmu

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u subotu realizirati miroljubivo “ujedinjenje” s Tajvanom, iako nije direktno spomenuo upotrebu sile, nakon višesedmičnih napetosti s otokom na koji pretenduje Kina i koje su izazvale međunarodne brige.

Tajvan je brzo odgovorio, pozivajući Peking da odustane od svoje prinude, naglašavajući da samo tajvanski narod može odlučiti o svojoj budućnosti.

Demokratski Tajvan našao se pod pojačanim vojnim i političkim pritiskom Pekinga da prizna njegov suverenitet, ali je Tajpeh obećao da će braniti svoju slobodu.

Govoreći u pekinškoj Velikoj dvorani naroda, Xi je izjavio da kineski narod ima “slavnu tradiciju” u suprotstavljanju separatizmu.

– Tajvanska nezavisnost i separatizam najveća su prepreka ostvarivanju reunifikacije s maticom, i najozbiljnija su skrivena opasnost nacionalnoj revitalizaciji – izjavio je on u govoru na godišnjicu revolucije u kojoj je svrgnuta posljednja carska dinastija u Kini u 1911.

Mirna “reunifikacija” najbolje ispunjava ukupni interes tajvanskog naroda, ali će Kina štititi svoj suverenitet i jedinstvo, dodao je Xi, prenosi Reuters.