Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napetosti

Kineski ratni brod izvodi vježbe s bojevom municijom kod Tajvanskog moreuza

brod
kineski ratni brod tajvan ss

Kina smatra demokratski uređen otok Tajvan kao dio svoje teritorije i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu

Kineski ratni brod u vodama okrenutim prema Tajvanskom moreuzu započeo je vježbe s bojevom municijom u subotu dok je Peking pokrenuo vojne vježbe koje naziva upozorenjem protiv onoga što smatra snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

Amfibijski desantni brod – sposoban za prevoz trupa i vozila – ispalio je više topovskih projektila u području zaliva Luoyan na obali pokrajine Fujian, pedesetak kilometara sjeverozapadno od otoka Matsu u blizini kopna koji su pod kontrolom Tajvana.

Kina smatra demokratski uređen otok Tajvan kao dio svoje teritorije i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu. Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine.

Dim i projektili bili su vidljivi na krmi ratnog broda dok je ispaljivao granate na ciljeve na kopnu i na moru. Ribarski čamci i teretni brodovi krstarili su u blizini, držeći se podalje od zone vježbe.

Ratni brod nije plovio prema vjetrovitim otocima Matsu, koje kontrolira Tajvan otkako je vlada Republike Kine pobjegla u Tajpeh 1949. nakon što je izgubila građanski rat od komunističkih snaga Mao Zedonga.

To se područje smatra vjerovatnom ranom metom Pekinga u slučaju vojne eskalacije.

Kinesko zapovjedništvo istočne vojne oblasti, jedno od pet komandi Narodne oslobodilačke vojske koje nadzire Istočno kinesko more uključujući Tajvanski moreuz, saopćilo je da će se vježbe borbene pripravnosti provoditi oko Tajvana tri dana kao “ozbiljno” upozorenje protiv snaga koje se zalažu za neovisnost u Tajvana i zaštitit će teritorijalni integritet Kine.

Planirane su i vježbe na sjeveru, jugu i istoku otoka Tajvana, nakon što se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen u srijedu u Sjedinjenim Državama susrela s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem, što je razbjesnilo Peking.

Četrdeset i dva kineska borbena avona također su u subotu nakratko prešla osjetljivu središnju liniju Tajvanskog moreuza. Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je uočilo osam kineskih brodova, prenosi Reuters.