Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kirby: Kriza u odnosima Srbije i Hrvatske zbog oružja nije ozbiljna

Michael Kirby

Američki veleposlanik Michael Kirby poručio je da bi Srbi i Hrvati mogli potrošiti novac i na drugi način osim za nabavku oružja jer “postoje ekonomski limiti” te ocijenio kako kriza u srpsko-hrvatskim odnosima zbog navodne utrke u naoružanju nije ozbiljna koliko se u javnosti čini, prenosi u petak beogradski tisak.

“Mislim da naoružavanje nije neophodno i možda bi vaš novac mogao biti potrošen drugačije i na neke druge stvari. Mislim da su i u Hrvatskoj svjesni da također postoje ekonomski limiti”, rekao je Kirby za beogradski list Blic.

Komentirajući namjere Hrvatske da nabavi oružje tepotencijalnu nabavu oružja za Vojsku Srbije iz Rusije, o čemu su dužnosnici Hrvatske i Srbije posljednjih dana razmjenili niz oštrih poruka, američki veleposlanik u Beogradu kazao je da se ne radi o tolikoj krizi “kao što je neki ljudi žele napraviti”.

Kirby podsjeća i na poruke da su za Balkan i regiju važni mir, stabilnost i dobri odnosi. “Radit ćemo i sa Srbijom i s Hrvatskom da tako i bude”, rekao je veleposlanik Sjedinjenih Država u Beogradu ne sporeći u konačnici pravo da svatko kupuje šta god želi.

“Imamo dobre vojne konzultacije ovdje, a imat ćemo ih i za nekoliko mjeseci. Vidio sam se i ovog tjedna s premijerom (Aleksandrom) Vučićem, a vidjet ćemo se i sljedećeg tjedna. Ipak, Srbija će uraditi što god misli da je za nju najbolje”, rekao je američki diplomat za beogradski Blic.

Istodobno, šef Delegacije EU u Srbiji Michael Davenport kazao je kako o potencijalnoj kupovini oružja nije bilo riječi s najvišim srpskim dužnosnicima.

“Govorili smo o tome kako je važno da svi akteri igraju svoju ulogu i da dođe do napretka u svim bilateralnim odnosima u regiji, da svi ulože napore za veći stupanj napretka i predvidivosti u ovim odnosima i regionalnoj suradnji, da se taj napredak nastavi i ove godine. Mislim da je to zajednička želja svih”, rekao je Davenport.

Beograd i Zagreb su posljednjih petnaestak dana razmijenili oštre poruke u povodu namjere Hrvatske da nabavi balističke rakete i pancir haubice, a tijekom prošlotjednog posjeta Beogradu ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin rekao je da će Moskva pažljivo proučiti poziv srbijanske strane za isporuku efikasnog naoružanja neofenzivnog karaktera, koje će služiti za obranu zemlje. Ruski dužnosnik je nakon razgovora s premijerom Vučićem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji domaćinu poklonio maketu ruskog protuzračnog raketnog sustava S-300.

Vučić je novinarima kazao kako je taj sustav “preskup” za Srbiju, ali da je ruska strana “pokazala želju da pomogne kroz određene aranžmane”.