Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

padavine u kini

Kiša kakva nije zabilježena zadnjih 140 godina: Nemilosrdni pljuskovi ostavljaju pustoš iza sebe

kina poplave
Foto: Screenshot/Twitter

Kina je zahvaćena višesedmičnim kišama i poplavama u jeku neobično vlažnog ljeta

Kineski meteorološki zavod u ponedjeljak je upozorio nekoliko pokrajina da očekuju obilne kiše i poplave u naredna dva dana, dok nemilosrdni pljuskovi izazivaju pustoš u zemlji.

Više od tri hiljade ljudi evakuisano je tokom vikenda u sjeverozapadnoj pokrajini Hunan nakon što je obilna kiša pala u oblastima Sangzhi, Shimen i Jongshun i u gradu Zhangjiajie, prenose državni mediji.

Sangzhi je zabilježio najobilnije padavine ove godine, s maksimalnim količinama koje su dostigle 256 milimetara tokom noći sa subote na nedjelju, javio je državni emiter Kineska centralna televizija (CCTV).

Najobilnije padavine od 1998.

Bila je to najobimnija i najrasprostanjenija kiša u Sangzhiju od 1998. godine, navodi CCTV.

Kina je zahvaćena višesedmičnim kišama i poplavama u jeku neobično vlažnog ljeta. Krajem jula, oluje od tajfuna Dokusri izazvale su rekordne kiše koje su pogodile Kinu najteže u više od deset godina, a Peking je doživio najjače padavine u posljednjih 140 godina.

Kineska vlada pozvala je na dodatne mjere predostrožnosti protiv poplava jer tajfun Saola sada prelazi preko Južnog kineskog mora, a u prognozama se navodi kako se očekuje da će zahvatiti tlo u pokrajini Guangdong već ovog petka.

Kineski državni štab za kontrolu poplava i suša i ministarstvo za vanredne situacije organizirali su video konferenciju prošle subote, upozoravajući da obilne padavine u brojnim dijelovima zemlje mogu uzrokovati geološke katastrofe, uključujući planinske bujice i poplave u nekim malim i srednjim rijekama, javile su državne novine Narodni dnevnik.

Evakuacije s brodova

Također postoji neizvjesnost oko puta tajfuna Saola, javila je kineska meteorološka uslužba, ali će to donijeti obilne padavine u obalnim područjima, uključujući pokrajine Fujian i Zhejiang, od srijede do petka.

Fujian je pokrenuo hitan odgovor na Saolu, naređujući ribarskim čamcima u nekim vodama da se vrate u luke u blizini i da se svo osoblje na brodovima evakuira na obalu do srijede u podne, izvještavaju lokalni mediji u ponedjeljak, prenosu Reuters.