Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kishi i Izetbegović: BiH ima jasnu perspektivu pridruživanja EU

izetbegovic kishni

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je primio Nobua Kishija, ministra vanjskih poslova Japana. Tom prilikom Izetbegović je naglasio da BiH ima jasnu perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu, što dugoročno podrazumijeva kako unutrašnju, tako i vanjsku sigurnost zemlje, kao i daljnje povećanje njene ekonomske konkurentnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je informisao ministra Kishija o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i reformskim procesima u BiH. Također je sugovornika upoznao sa planiranim projektima za infrastrukturni razvov ove regije, ističući da bi to mogla biti prilika i za japanske ulagače, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dodao je da su područja u kojima se može ostvariti značajna trgovinska saradnja su projekti u području IT sektora i turizma.

Iz Predsjedništva kažu da je ministar vanjskih poslova Japana pohvalio evropski put BiH i do sada učinjene reforme, uz nadu da će japanski ulagači ubuduće više ulagati u BiH. Izrazio je i bezrezervnu podršku naroda i Vlade Japana, istakavši da je njegova zemlja uvijek bila uz BiH koju smatra prijateljskom državom s kojom nema otvorenih pitanja.

U sklopu posjete BiH, ministar Kishi će sutra zvanično otvoriti Sportski centar „Kantarevac“ u Mostaru, na čemu je predsjedavajući Izetbegović zahvalio narodu i Vladi Japana, kao i za ukupnu dosadašnju intenzivnu podršku BiH u mnogim drugim segmentima, naglašavaju iz Predsjedništva.

Navodi se da je tokom razgovora posebno istaknut projekt „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNESCO i UNICEF u partnerstvu s Predsjedništvom BiH i koji se pokazao izuzetno uspješnim. Predsjedavajući Izetbegović je izrazio zadovoljstvo da je putem ovog projekta pružena podrška u vidu grant sredstava Sportskoj akademiji “Mali most” u Mostaru, čije aktivnosti su se odvijale u sklopu Sportskog centra „Kantarevac“, naglasivši da je proces pomirenja ključan za stabilnost BiH i cijele regije.

Sastanku sa Khisijem prisustvovali su i Aleksandar Savović, predstavnik ureda Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, te u ime hrvatskog člana Dragana Čovića njegov savjetnik Dejan Vanjek.