video poruka

Kličko: Okupatorske snage za mjesec dana ubile su 75 civila u Kijevu

New Project – 2022-03-24T203645.796

Gradska kritična infrastruktura i komunalne usluge rade. U ograničenom načinu, ali postoji javni prijevoz, rekao je Kličko

U Kijevu je tokom mjesec dana granatiranja od strane ruskih okupacionih snaga ubijeno 75 civila, uključujući 4 djece, te 307 civila i 16 djece, objavio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitaliy Klitschko u video poruci, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, 87 stambenih zgrada u Kijevu oštećeno je u mjesec dana od ruskog granatiranja.

“Okupatori granatiraju Kijev, pokušavaju nas opkoliti i zastrašiti. U Kijevu je od početka ruske invazije oštećeno 87 stambenih zgrada i 10 privatnih kuća, 12 škola i 6 dječjih vrtića. U glavnom gradu ubijeno je 75 civila, uključujući četvoro djece. Ozlijeđeno je 307 civila i 16 djece”, rekao je gradonačelnik.

Istovremeno, istaknuo je da Kijev živi i radi čak i u ratnom vremenu.

„Gradska kritična infrastruktura i komunalne usluge rade. U ograničenom načinu, ali postoji javni prijevoz”, rekao je Kličko.

Istovremeno je pozvao građane da se pridržavaju policijskog sata i da ne ignorišu uzbune za zračne napade.

“Zahvalan sam svima koji danas brane glavni grad i osiguravaju njegovo djelovanje. Svima koji pomažu našem gradu: biznisu, volonterima i svakom Kijevljaninu koji je ostao u našem gradu. Želio bih apelirati na stanovnike glavnog grada da se pridržavaju pravila vlastite sigurnosti. Pridržavajte se policijskog sata, nemojte zanemariti signale zračne uzbune i molim sve zbog opasnosti od požara da ne idu u šumsko-parkovsko područje, koje je izvan stambenih naselja”, rekao je gradonačelnik Kijeva.