Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradonačelnik Kijeva

Kličko: Ruski vojnici se bore za novac, a mi branimo svoje porodice

klicko

Gradonačelnik Kijeva je rekao da Ukrajina želi da bude nezavisna, dio “evropske porodice” i demokratskog svijeta

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, glavnog grada Ukrajine, demantovao je u srijedu izvještaje o povlačenju ruskih snaga iz ovog grada, ističući da se borbama želi osigurati buduće mjesto Ukrajine u “evropskoj porodici”, javlja Anadolu Agency (AA).

U online obraćanju Radnoj grupi Evropske unije (EU) za Ukrajinu. Kličko je rekao je da su sirene zavijale cijelu noć i da su se prethodnog dana čule “ogromne eksplozije” s istoka i sjevera glavnog grada dok su u regiji “borbe u toku” .

Gradonačelnik Kijeva je rekao da Ukrajina želi da bude nezavisna, dio “evropske porodice” i demokratskog svijeta.

“Ruski vojnici se bore za novac i jako su dobro plaćeni. Ali mi se borimo i branimo svoje porodice, djecu, svoju budućnost. Borimo se i za svakoga od vas jer imamo iste principe kao EU”, rekao je on.

Kličko je istakao da njegova zemlja “ne razumije poziciju nekih političara u Evropi”.

“S jedne strane, oni su protiv rata. S druge strane, oni i dalje komuniciraju s Rusijom”, rekao je dodajući da iako su sankcije EU protiv Rusije efikasne treba prekinuti sve poslovne veze s Rusijom jer je ruski novac uprljan “krvlju ukrajinskog naroda.”

Prema njegovim riječima svijet je trenutno crn i bijel.

“I vi ili podržavate slobodu i principe i vrijednosti i mir u Ukrajini ili podržavate agresivnost Ruske Federacije”, rekao je Kličko.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da je od početka rata ubijeno najmanje 145 djece.

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na oštre reakcije međunarodne zajednice, a Evropska unija, SAD i Velika Britanija, između ostalih, primjenjuju stroge ekonomske kazne za Moskvu. Stotine globalnih kompanija obustavile su i rad u Rusiji.

Najmanje 1.179 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.860 ranjeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija, navodeći da je prava brojka vjerovatno mnogo veća. Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 4 miliona Ukrajinaca izbjeglo je u druge zemlje.